HK.dk logo

Ombudsmand: Offentligt ansat gik for langt på Facebook

26. januar 2017  |  HK Kommunal  |  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

En offentligt ansat har ytret sig for groft om sin chef på Facebook, det har Folketingets Ombudsmand slået fast.

Det kan godt være, at offentligt ansatte har en høj grad af ytringsfrihed, men der er en grænse, og den grænse har Folketingets Ombudsmand fredag slået fast, skriver Dr.dk.

Sagen drejer sig om en kommunal medarbejder, der i en kommentar på Facebook beskrev kommunaldirektøren som "en person, der måske ikke har sandhed som sin spidskompetence".

- Offentligt ansatte har vidtgående ytringsfrihed, men sagen viser, at der er grænser. Ansatte må for eksempel ikke udtale sig om deres chefer i en urimelig grov form, siger ombudsmand Jørgen Steen Sørensen i en pressemeddelelse. Han lægger blandt andet vægt på, at medarbejderen ikke nærmere dokumenterede sin beskyldning mod kommunaldirektøren.

Handler ikke om loyalitetspligt

Kommunens håndtering af sagen har dog efterfølgende ikke været helt efter bogen, selvom medarbejderen altså overskred sin ytringsfrihed. Kommunen gjorde sagen til et spørgsmål om medarbejderens loyalitet over for kommunen. Det efterlader ifølge Jøren Steen Sørensen tvivl om, hvorvidt kommunen har forstået reglerne:

- Myndigheder bør ikke tale om loyalitetspligt i sammenhæng med offentligt ansattes ytringer. Det fører alt for let til fejl. De skal nøjes med at fokusere på, om ytringen holder sig inden for de udtrykkelige grænser, der gælder på området

Reglerne for offentligt ansattes ytringsfrihed:

  • Man skal gøre det klart, at man udtaler sig på egne vegne og ikke på myndighedens vegne. 
  • Man må ikke bryde sin tavshedspligt.
  • Man må ikke udtale sig på en freds- eller æreskrænkende måde, for eksempel ved at fremsætte injurier.
  • Man må ikke udtrykke sig i en urimelig grov form eller fremsætte åbenbart urigtige oplysninger om væsentlige forhold inden for ens eget arbejdsområde.
  • Ledelsen kan ikke pålægge de ansatte flere begrænsninger i deres ytringsfrihed. Der kan således for eksempel ikke under henvisning til en loyalitetsforpligtelse pålægges yderligere begrænsninger i ytringsfriheden.

bliv klogere på den kommunale og regionale sektor

Følg med i vores nyheder


hk.dk/aktuelt

Send besked til forfatter


Annuller

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk