HK.dk logo

Ny statistik: Lønnen er steget 1,7 %

02. februar 2017  |  HK Handel  |  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Arbejder du indenfor butik, lager eller kontor? Nu kan du se, hvor meget
gennemsnitslønnen er steget sidste år, og hvad det betyder for de
største medarbejdergrupper.

Grafik: Tone Thoresen/Koalitionen.dk 

Det betyder tallene for dig 

  • Lønstatistikken kan give dig en idé om, om din løn er fulgt med udviklingen, og hvor du bør ligge.
  • HK’s løntjek kan du se, hvad din løn bør være på baggrund af bl.a. din uddannelse, erfaring, arbejdsplads mv.
  • Synes I det er svært at snakke løn på din arbejdsplads? Så brug den nye lønstatistik til at tale om jeres lønninger. Det er kun arbejdsgiveren, der har gavn af, I holder lønningerne hemmelige.
For fjerde år i træk er lønnen steget for HK Handels medlemmer. Sidste år kom der 1,7 % mere i lønposen. Det svarer til kr. 451,- om måneden og betyder, at gennemsnitslønnen for alle medlemmer af HK Handel ved seneste opgørelse i starten af 2017 er på 25.163 kr.

Lønstigningen sikrer samtidig, at reallønnen også er steget i 2016. Reallønnen tager højde for, hvordan priserne på fx tøj og mad er steget i samme periode. Her steg priserne på dine varer 0,3 %, og det betyder altså, at den reelle lønstigning i alt er på 1,4 %. Du kan med andre ord groft sagt købe lidt mere for din løn i dag, end du kunne for et år siden.

- Det er rart at konstatere, at reallønnen er steget. Men den er kun sikret på grund af den historisk lave inflation, så du skal stadig huske at forlange mere i løn, siger faglig chef i HK Handel Kim Jensen.

Arbejdsgiverne under en af HK Handels overenskomster har pligt til at vurdere den enkelte medarbejders løn en gang om året i forbindelse med en lønforhandling. Som medarbejder har man ret til at forhandle sin løn, så ofte man vil, fx hvis man har fået nye kompetencer gennem uddannelse eller har haft ændringer i ansættelsen. Den ret er vigtig at tage, understreger Kim Jensen.
- Lønforhøjelser kommer ikke af sig selv. Cheferne er købmænd, og de kommer ikke af sig selv og smider mere i lønposen. Derfor opfordrer vi altid vores medlemmer til at tale højt om deres løn med kollegerne. Lønnen er ikke hemmelig. Det er nemmere at få lønstigninger der, hvor man taler højt om det, end der, hvor man ikke gør. De eneste, der får noget ud af at holde det hemmeligt, er arbejdsgiverne, siger Kim Jensen.

Få hjælp af HK Handels løncoach

HK Handels løncoach kan hjælpe dig til at forberede en lønsamtale. Som medlem kan du sende en sms til 1919 med teksten HKLØN. Så bliver du ringet op på det nummer, du har skrevet fra. Det er en god ide, hvis du sender din sms mindst en uge før, du skal til lønforhandling, da der kan gå et par dage, før du bliver ringet op.

Se også Sådan får du en højere løn

Sådan beregnes lønstatistikken

I slutningen af 2016 blev alle erhvervsaktive medlemmer opfordret til at indberette deres løntal til lønstatistikken. På baggrund af de indkomne oplysninger, har HK’s analyseafdeling trukket data fra godt 8.000 medlemmer. Gennemsnitstallet på 25.163 kr. dækker derfor over indkomne oplysninger fra alle medlemmer uanset ledelsesansvar, stillingsbetegnelse, anciennitet mv., og uanset om disse har optrådt tidligere i statistikken. Tallet kan derfor variere lidt fra år til år.
Den reelle udvikling på 1,7 % lønstigning findes i det datagrundlag, der er sammenligneligt over tid. Her beregnes forskellen på den løn, et HK-medlem fik i 2015 og den løn, det samme medlem i samme job fik i 2016.
Danmarks Statistik udarbejder tallene for forbrugerprisindekset. 


Løn

Gennemsnitsløn når du arbejder:

I butik

Faglært ekspedientarbejde
Medarbejder – 21.810 kr.
Særligt betroet ansvar - 22.678 kr.
Ledere og mellemledere - 25.041 kr.

Ufaglært ekspedientarbejde
Medarbejder – 20.501 kr.
Særligt betroet ansvar – 21.990 kr.
Ledere og mellemledere – 23.492 kr.

På lager

Lagerarbejde
Medarbejder – 24.404 kr.
Særligt betroet ansvar) – 25.248 kr.
Ledere og mellemledere – 24.924 kr.

Administrativt lagerarbejde
Medarbejder – 24.874 kr.
Særligt betroet ansvar – 26.246 kr.
Ledere og mellemledere – 30.486 kr.

På kontor

Almindeligt kontorarbejde
Medarbejder – 26.813 kr.
Særligt betroet ansvar – 28.508 kr.
Ledere og mellemledere – 30.503 kr.

Salgsarbejde (agenter)
Medarbejder – 26.515 kr.
Særligt betroet ansvar – 29.339 kr.
Ledere og mellemledere – 31.279 kr.

Send besked til forfatter


Annuller

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk