HK.dk logo

Retshjælp til borgere skal under lup

06. februar 2017  |  HK Kommunal  |  Mogens Jepsen Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Den offentlige retshjælp fungerer ikke godt nok, viser en undersøgelse. Måske skal forvaltningssager omfattes af muligheder for gratis advokat- eller retshjælp.

For mange borgere er det næsten helt sort at forstå reglerne for, hvad man kan få gratis, offentlige retshjælp til, skriver Berlingske.  

Og det får mange borgere til helt at droppe muligheden for hjælp – også de dårligt stillede borgere, der har alle mest brug for det.

Det viser en undersøgelse, som Advokatsamfundet og Danske Advokater har foretaget, og som bla baserer sin konklusion på tal fra Domstolsstyrelsen, som viser, at støtten til retshjælp er faldet til næsten en fjerdedel over en ti årig periode. 

Systemet skal være mere forståeligt

Det får fx Danske Advokater til at foreslå, at forvaltningssager også skal være omfattet af den gratis retshjælp på samme måder som civile sager er det.

Som det er nu kan borgere kun få retshjælp til klager over ansøgninger eller verserende sager om offentlige ydelser – men IKKE retshjælp til selve ansøgningen eller sagen.

En række partier vil desuden have ministeren til at revidere systemet, så mulighederne for retshjælp bliver mere gennemsigtige og tilgængelige de svage borgere.

Borgere kan i dag få retshjælp tre steder – nemlig 1) advokatvagter (= juridisk skadestue med frivillige advokater, 2) advokatkontorer (typisk en vis egen betaling) og 3) retshjælpskontorer (med frivillige jurastuderende).Social og beskæftigelse Ydelse og borgerbetjening Administration

Send besked til forfatter


Annuller

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk