HK.dk logo

Nu undgår jeg at gå fra alting til ingenting

09. februar 2017  |  HK Privat  |  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

65-årige Lars Nielsen gik den 1. januar fra fuldtid til 16 timer om ugen med en seniorordning. Han er glad for den glidende overgang fra arbejdsliv til pensionisttilværelse


Lars

Lars Nielsen kunne have ladet det blive ved de 47 år som grafiker på Schur Pack. Sagt, at det var det; taget sin folkepension og nydt et seniorliv udelukkende bestående af fritid.

Men det havde han sådan set ikke lyst til.

- For jeg kan jo virkelig godt lide mit arbejde og mine kolleger, siger Lars Nielsen.
Så da han nærmede sig pensionsalderen, som for hans generation fortsat hedder 65 år, hev han fat i sin chef for at høre, om der var mulighed for, at han kunne få etableret en særlig seniorordning. Om han kunne fortsætte på arbejdspladsen, men på nedsat tid.

- Vi har ikke tidligere haft nogle ansat på en lignende ordning i vores afdeling, men jeg kunne jo ligeså godt tage chancen. Jeg tror måske, at jeg ville være stoppet helt, hvis jeg ikke havde kunnet få en seniorordning, fortæller Lars Nielsen.

Men det kunne han godt. Hans eget udspil gik på, at han ville gå fra fuldtid til 20 timer om ugen. Men ordningen, som Lars Nielsen begyndte på den 1. januar i år, endte ud med en arbejdstid på 16 timer om ugen. Fra klokken 7 til klokken 11 på alle hverdage undtagen onsdag, som nu er fast fridag.

Alle skal have ret til seniorordning, mener HK/Privat

Hos arbejdsgiveren var der ingen tvivl om, at de gerne ville gå med på en seniorordning til den mangeårige medarbejder.

- Det er ikke nyt for os at lave seniorordninger. Det har vi haft i andre afdelinger. Mest af alt vil vi gerne være imødekommende, når en medarbejder, der har været ansat i mere end 40 år og dermed vist stor loyalitet, ikke er helt klar til at forlade os og arbejdsmarkedet, men gerne vil udsluses lidt mere stille og roligt, siger Allan Laursen, der er fabrikschef på Schur Pack.

- Derudover passede det som fod i hose med blandt andet timeantallet, da vi alligevel stod og skulle have tilført en medarbejder, men ikke på fuld tid. Så med Lars Nielsen på nedsat tid, kunne vi ansætte en ny på fuld tid.

En fin måde at afslutte arbejdslivet på

Lars Nielsen arbejdsliv startede på Schur Pack i Horsens tilbage i 1970, da han som 18-årig første gang betrådte trykkeriet som bud og senere elev. Det var før, computere var mainstream, så de første mange år foregik arbejdet med store trykplader.

Alligevel vil Lars Nielsen ikke betegne sit arbejde som fysisk hårdt. Hverken dengang eller nu.

- Nej, det er ikke sådan, at jeg føler mig fysisk nedslidt. Jeg kunne sikkert godt have fortsat på fuld tid to, tre år endnu. Men jeg tror ikke, at jeg ville have haft lyst til det. Selvfølgelig ville jeg stadig kunne klare fuldtid, men det er i hvert fald rart ikke at skulle helt så tidligt op om morgenen længere, fortæller Lars Nielsen.

Med ordningen håber han, at han kan blive lidt flere år på arbejdspladsen, som han er så glad for, end han ellers ville have kunnet.

- Jeg synes, at jeg har fået en mulighed for at forlade en lang tilværelse på arbejdsmarkedet på en meget fin måde. Dét, at jeg ikke skal gå fra alting til ingenting fra den ene dag til den anden, betyder meget for mig, siger Lars Nielsen. 

Rent økonomisk betyder det, at Lars Nielsen nu kun får løn for de 16 timer, han arbejder om ugen, og supplerer det med sin folkepension.

- Også økonomisk er det en mere glidende overgang. Det havde været en noget mere brat overgang at gå fra en fuldtidsstilling til folkepension.

Hvor lang tid han forventer at blive på arbejdsmarkedet, har han ikke lagt en færdig køreplan for.

Jeg ved bare, at jeg gerne vil blive på arbejdsmarkedet så længe, at jeg føler mig frisk.

Send besked til forfatter


Annuller

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk