HK.dk logo

Tilfældig overvågning af borger kan indgå i en sag

13. februar 2017  |  HK Kommunal Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Tilfældige observationer om hvad borgeren foretager sig i sin fritid, kan indgå i en sagsbehandlers vurdering af en borgers ressourcer og færdigheder.

Der har været flere eksempler på, at kommunale sagsbehandlere, fx kontrolmedarbejdere og andre, har tjekket op på en borger ved at gå ind på vedkommendes Facebook-profil.

Senest har en sag fra Aalborg Kommune vakt debat, fordi en borger i resurseforløb har fået forøget sine ugentlige arbejdstimer.

Det skete blandt andet med afsæt i fotos fra Facebook, som viste borgeren i fuld sving i køkkenet med bagværk.

Problematikken er nået til Folketinget, hvor beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen har måttet svare på, hvor han mener grænsen, generelt, for overvågning ligger.

Tilfældige observationer kan indgå i sagen

Her slår for det første fast, at kommunen har en pligt til at sikre, at sagerne er oplyst tilstrækkeligt, så der kan træffes korrekte afgørelser på et fuldstændigt og oplyst grundlag.

For det andet har offentlig myndighed ret til at indhente og bruge oplysninger, der er nødvendige, relevante og saglige i forhold til sagen.

Som det allerede er kendt er systematisk overvågning ikke i orden, men – skriver beskæftigelsesministeren – kan enkelte, tilfældige observationer indgå i sagsbehandlingen inden for gældende regler. 

- Oplysninger om, hvad borgeren foretager sig i sin fritid, vil derfor efter omstændighederne kunne indgå i disse vurderinger, i det omfang oplysningerne kan være med til at belyse borgerens ressourcer eller færdigheder.Social og beskæftigelse Ydelse og borgerbetjening Administration

bliv klogere på den kommunale og regionale sektor

Følg med i vores nyheder


hk.dk/aktuelt

Send besked til forfatter


Annuller

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk