HK.dk logo

Gitte er freelancer: ”Jeg skal ikke bede om lov til noget”

14. februar 2017  |  Sydjylland  |  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

HK Sydjylland har stillet fem skarpe spørgsmål til en lokal HK-freelancer, der har valgt at blive sin egen chef. Kunne du tænke dig at gøre det samme? Så har vi et tilbud til dig.Gitte Kaastrup fra Esbjerg har enkeltmandsfirmaet GMK-Text, som tilbyder oversættelse og sprogkurser. Hun er oprindeligt kontoruddannet, men har videreuddannet sig med en erhvervssproglig diplomuddannelse og en voksenpædagogisk grunduddannelse. GMK Text har eksisteret siden 2001.


Hvordan startede du som freelancer?

Det var slet ikke meningen, at jeg skulle være freelancer. Jeg sad til en middag med venner, hvoraf den ene havde en virksomhed. Og pludselig sagde han: ”Du skal da starte for dig selv, Gitte!”

Jeg havde på det tidspunkt et deltidsjob, og jeg havde slet ikke tænkt tanken om at blive freelancer. Men jeg kunne godt lide den. Så jeg startede med at få mig et SE-nummer, for det kunne der jo ikke ske noget ved. Og allerede dagen efter ringede min vens sekretær med opgaver til mig.

 

Hvordan fik du kunder?

Alle mine kunder er kommet igennem mit netværk. Jeg dyrker det meget, og er blandt andet med i forskellige erhvervsnetværk. Jeg har haft god gavn af at bruge LinkedIn til at fortælle om min virksomhed, og så har jeg sendt en masse mails rundt.

Det har faktisk ikke været svært at få kunder. De er ligesom kommet af sig selv, og som regel fordi nogen kendte nogen, der kendte mig.

Kanvassalg duer jeg slet ikke til. Jeg fik engang timer hos en reklamemand, der ville have mig til at ringe en masse tilfældige virksomheder op og tilbyde min hjælp. Det var frygteligt for mig, og jeg fik ingen kunder af det.

 

Hvad er bedst og værst ved at være freelancer?

Det bedste er friheden. Man skal ikke bede om lov til noget, og kan arbejde på alle tidspunkter af døgnet. Indimellem knokler jeg til klokken 3 om natten for at nå en deadline, og sådan noget synes jeg bare er sjovt. Så kan jeg holde fri på andre tidspunkter.

Det værste er den indbyggede usikkerhed, man især kan have i starten, om man nu kan tjene sin løn hjem Regnskabet er også lidt svært, men jeg har en revisor til at hjælpe mig.

 

Skal man være gjort af et særligt stof for at være freelancer?

Nej, det mener jeg ikke. Man skal bare have en idé og gerne en niche, hvor man ved særligt meget. Jeg har arbejdserfaring fra off shore-branchen, og det er også der, jeg har størstedelen af mine kunder. Jeg kender termerne, og det er en stor fordel for både mine kunder og mig.

Mange spørger mig, om det ikke er svært at undvære kolleger. Men det føler jeg ikke, at det er. Jeg har et kæmpe netværk, besøger kunder, holder kurser og bruger også mine veninder til at sparre med.

 

Hvad er dine råd til dem, der overvejer at starte som freelancere?

Dyrk dit netværk og find en niche, hvor du har større viden end konkurrenterne. Bliv ved med at dygtiggøre dig; jeg har for eksempel taget en voksenpædagogisk grunduddannelse, som har gjort mig i stand til at undervise og afholde kurser.

Og så er det naturligvis nødvendigt, at du kan arbejde disciplineret og altid overholde dine aftaler.


HK Sydjylland afholder kurset "Freelanceintro" med tre timers førstehjælp til dig, der overvejer at blive din egen chef som freelancer. Tilmeld dig her.

Freelancer Karriere

Send besked til forfatter


Annuller

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk