HK.dk logo

Regeringen vil bremse kommunernes erhvervsaktiviteter

14. februar 2017  |  HK Kommunal  |  Jens Laursen Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Der skal ske en opstramning af det offentliges mulighed for at varetage opgaver, som private kan varetage, mener regeringen.

Et såkaldt servicetjek af offentlige erhvervsaktiviteter skal i den kommende tid med regeringens ord ’sikre fair og lige konkurrence mellem offentlige og private aktører’. 

I spidsen for arbejdet sidder innovationsminister Sophie Løhde (V), økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K). Det skriver Altinget.dk.

Initiativet kan ses i sammenhæng med, at regeringen i det hele taget ønsker mere privat drift på bekostning af offentlig service. I regeringsgrundlaget hedder det således, at man vil konkurrenceudsætte flere velfærdsopgaver gennem obligatoriske måltal for privatiseringer. 


Resultatet er givet

Dermed bliver kommuner, regioner og stat sat under yderligere pres. Med afsæt i servicetjekket vil regeringen tage stilling til, om offentlige myndigheders adgang til at udføre erhvervsvirksomhed, skal begrænses. Men kommentarer fra flere af de involverede ministre tyder ifølge Altinget.dk på, at konklusionen allerede er klar.

- Det er helt naturligt, at der sker en opstramning af offentlige myndigheders mulighed for at varetage erhvervsopgaver, som private kan varetage, sagde Simon Emil Ammitzbøll (LA) blandt andet, da servicetjekket blev lanceret.

Bageudstyr på bibliotekerne

Samme budskab kommer fra erhvervsminister Brian Mikkelsen (K), der mener, at offentlige aktører udkonkurrerer private virksomheder, fordi de nyder godt af en masse fordele, som de private ikke har.

Innovationsminister Sophie Løhde (V) har peget på, at det for eksempel ikke er en offentlig kerneopgave, når et bibliotek stiller ’bageudstyr og udklædningstøj’ til rådighed for borgerne.

Politik

bliv klogere på den kommunale og regionale sektor

Følg med i vores nyheder


hk.dk/aktuelt

Følg hk kommunal på facebook

Find os her

Følg hk kommunal på facebook


Find os her

Send besked til forfatter


Annuller

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk