HK.dk logo

Din løn stiger 1,22 procent til april

16. februar 2017  |  HK Stat  |  Jakob Groth |  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Kombinationen af en lønstigning til alle og den rekordlave inflation sikrer medlemmerne af HK Stat større købekraft. Lønstigningen pr. 1. april 2017 blev aftalt ved overenskomstfornyelsen i 2015.

Ved overenskomstforhandlingerne for statens ansatte i foråret 2015 aftalt forhandlerne 4 lønstigninger frem mod udgangen af 2017. Den næste træder i kraft 1. april 2017, hvor statsansatte HK’eres løn stiger 1,22 procent.

Stigningen gælder både basisløn og individuelle kvalifikations- og funktionstillæg. Da priserne på dagligvarer og service, det såkaldte forbrugerprisindeks, blot er steget med 0,3 procent i 2016 – det laveste siden 1953 – får HK Stats medlemmer derfor forbedret deres købekraft.  

Lønudviklingen glæder formand for HK Stat Rita Bundgaard. 

- Det er vigtigt for mig som formand for statens HK'ere at sikre, at medlemmerne som minimum fastholder deres købekraft, når vi indgår nye overenskomster. Så jeg er selvfølgelig rigtig glad for, at de nu kan se frem til reelt at få flere penge mellem hænderne til april, siger Rita Bundgaard.  

Stigningen i forbrugerprisindekset i 2016 betyder, at varer, du betalte 1.000 kroner for i 2015, koster 1.003 kroner i 2016. Til gengæld får du for hver 1.000 kroner, du tjener i dag, 1.012,20 kroner med lønstigningen fra 1. april. Dermed kommer du reelt til at tjene 9,20 kroner mere for hver 1.000 kroner, du får i løn og tillæg.

Lønstigning mindre end beregnet 

Den ene procent af lønstigningen er en generel stigning til alle, som blev aftalt tilbage i 2015. De sidste 0,22 procent stammer fra reguleringsordningen. Den skal være med til at sikre, at de statsansattes løn følger lønudviklingen på det private arbejdsmarked. 

 Oprindeligt blev denne stigning beregnet til 0,70 procent, da overenskomsten blev forhandlet på plads. Men dels er de privatansattes lønninger er ikke steget helt så meget, som forhandlerne forventede tilbage i 2015. Dels er de statsansattes egne lønninger steget mere end forventet – i form af fx lokale lønstigninger. Det kalder man reststigning. Derfor kommer der lidt mindre ud af reguleringen, og 1. april stiger de statsansattes generelle lønninger altså 0,48 procent mindre end forventet.  

Den sidste lønstigning under den nuværende overenskomst træder i kraft 1. december 2017. Her står statsansatte på HK-overenskomst til at få 1½ procent mere ind på lønkontoen. Det såkaldte privatlønsværn kan dog gøre indhug i den aftalte stigning. 

Læs om, hvordan det kan ske, i den udgave af HK Statbladet, der udkommer 24 februar. 

Se din nye basisløn og regn din samlede løn ud på Råd & Støtte-siderne om løn i staten


Løn

Send besked til forfatter


Annuller

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk