HK.dk logo

Store arbejdspladser freder fridage

16. februar 2017  |  HK Stat  |   |  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Selvom en voldgift for nylig gav Skat juridisk rygdækning for at lade ansatte betale for at holde fri fx juleaftensdag, er der ikke optræk til, at de statslige arbejdspladser generelt går i kødet på HK’ernes traditionelle fridage. Det viser en rundringning til en række arbejdspladser med mange HK’ere, blandt andre Banedanmark, DSB og Professionshøjskolen Metropol.

Ledelser på en række større statslige arbejdspladser giver udtryk for, at en afskaffelse af fridagene ikke er på tegnebrættet. Det viser en stikprøve, som HK Stats redaktion har foretaget.

Udover næsten alle landets universiteter, har Banedanmark, DSB og Professionshøjskolen Metropol svaret, at de ikke ønsker at røre fridagene. 

Desuden har Fødevarestyrelsen, University College Nordjylland, Byggestyrelsen, Forsvaret, Udlændinge- og Integrationsministeriet, De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) og erhvervsskolen Tradium svaret, at de enten ikke har taget stilling til problemstillingen eller ikke agter at ændre noget. 

Udover universiteterne omfatter stikprøven arbejdspladser med samlet mere end 2.500 medlemmer af HK Stat. 

HK-formænd: Glædeligt 

Formand for HK Trafik & Jernbane, Dennis A. Jørgensen, glæder sig over udmeldingerne om, at ledelserne mange steder ikke har planer om at nappe de ansattes fridage.

- Det er glædeligt, at vi ikke skal have de udfordringer i vores samarbejde med arbejdsgiverne, siger han. 

Rita Bundgaard, formand for HK Stat, bifalder, når ledelser lokalt på statens arbejdspladser ikke piller ved medarbejdernes fridage.

- Det er glædeligt, at lokale ledelser ser værdien i at kigge på de samlede ansættelsesvilkår, herunder også den fleksibilitet, som en betalt frokostpause betyder for den lokale tilrettelæggelse af arbejdet, siger hun.

Rita Bundgaard mener, at medlemmerne opfatter de lokale lederes signaler om fridagene som en anerkendelse af de ansatte. Og HK Stat-formanden understreger, at det netop er et lokalt anliggende at føre personalepolitik.

- Moderniseringsstyrelsen siger i mange andre sammenhænge, at de fra centralt hold ikke vil blande sig, men at styrelsen og ministeren har tillid til de lokale lederes valg og prioriteringer. Det gælder fx løndannelse og valg af faggrupper ved ansættelse.

Så mange betalte fridage har arbejdspladserne

   5. juni   24. december   31. december 
 DSB   ½
 ½
 
 Banedanmark   1  1  ½
 Universiteterne   1  1  1
 Professionshøjskolen
 Metropol
 1  1  1
 Fødevarestyrelsen   1  1  1
 University College
 Nordjylland
 1  1  1
 Byggestyrelsen  1  1  1
 Forsvaret  1  1  1
 Udlændinge- og 
 Integrationsministeriet
 1  1  1
 Erhvervsskolen Tradium   1  1  1
 De Nationale Geologiske
Undersøgelser for Danmark
og Grønland (GEUS
 1  1  1Arbejdstid HK-medlemmer

Send besked til forfatter


Annuller

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk