HK.dk logo

Ansattes ytringsfrihed - skåret ud i Pape

20. februar 2017  |  HK Kommunal  |  Mogens Jepsen Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Hvad har offentligt ansatte egentlig lov til at sige? På hvilken måde kan ytringsfriheden begrænses for ansatte? Det prøver justitsministeren nu at gøre helt klart.

”Ministeren bedes redegøre for, hvorvidt det er i overensstemmelse med offentlighedsloven og forvaltningslovens regler om ytringsfrihed og tavshedspligt, hvis en kommune udarbejder interne regler for medarbejderes ret til at udtale sig om forholdene på arbejdspladsen”.

Sådan lyder det klokkeklare udvalgsspørgsmål til justitsminister Søren Pape (K).

Og svaret fra ministeren er heller ikke til at tage fejl af

- Som offentligt ansat har man udstrakt ytringsfrihed. Det betyder, at man på egne vegne kan deltage i den offentlige debat og fremsætte personlige meninger og synspunkter. Det gælder også emner, der vedrører ens eget arbejdsområde.

Ingen krav om intern snak først

Pointen er altså: Hvis du udtaler dig på egne vegne – også inden for dit arbejdsfelt, kan du frit deltage i den offentlige debat.

Og, understreger ministeren, kan man heller ikke stille krav om, at ledelsen orienteres om ytringer, hvis disse er sket på egne vegne.

Sagen er dog, at mange medarbejdere tit bliver mødt med et synspunkt fra ledelsen, om at interne arbejdsforhold først skal drøftes internt – altså at en medarbejder først skal have forsøgt at gå til nærmeste leder e.l. – inden eventuelle offentlige ytringer.

Her siger Søren Pape

- Det kan arbejdsgiveren ikke stille som krav. Men det kan være hensigtsmæssigt og fornuftigt først at rejse kritikken via de interne systemer, bl.a. af hensyn til muligheden for at forbedre de forhold, man finder er kritisable, og af hensyn til de fremtidige samarbejdsforhold på arbejdspladsen. 

Når myndigheden udtaler sig

Omvendt, hvis man udtaler sig på myndighedens vegne. Så er der begrænsninger.

Fx kan arbejdsgiveren bestemme hvem der udtaler sig og kan også udstikke retningslinjer for indholdet af disse udtalelser.

Sluttelig nævner ministeren en række gyldne regler til medarbejdere, der vil udtale sig på egne vegne:

  • Du må ikke fremsætte åbenbart urigtige oplysninger 
  • Udtalelser må ikke være freds- og ærekrænkende 
  • Offentligt ansatte må ikke udtale sig i en urimelig grov form om arbejdspladsen

Søren Pape understreger, at arbejdsgivere ikke kan pålægge andre begrænsninger i ytringsfriheden hos offentligt ansatte end dem, der er beskrevet i vejledningenJura

Følg hk kommunal på facebook

Find os her

Følg hk kommunal på facebook


Find os her

bliv klogere på den kommunale og regionale sektor

Følg med i vores nyheder


hk.dk/aktuelt

Send besked til forfatter


Annuller

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk