HK.dk logo

Færre samtaler med ledige i frikommuner

22. februar 2017  |  HK Kommunal  |  Jens Laursen Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Regeringen slipper grebet om lovgivningen med 17 forsøg i udvalgte frikommuner. Social- og beskæftigelsesområdet er pænt repræsenteret med flere nyskabende eksperimenter.

Mikrolån til arbejdsløse, der vil starte egen virksomhed. Øget brug af teknologiske hjælpemidler uden borgerens samtykke. Og friere rammer for, hvor mange samtaler kommunen skal have med de jobsøgende. Det er nogle af de nyskabelser, udvalgte forsøgskommuner nu kan gøre til virkelighed.

Regeringen har nemlig netop udvalgt 17 forsøg i såkaldte frikommuner, der får lov til at eksperimentere med nye måde at drive forskellige indsatser på. 

Blandt andre godkendte forsøg finder man syv jyske kommuners ønske om at udvide mulighederne for at flytte udviklingshæmmede borgere til en anden bolig i situationer, hvor vedkommende ikke selv kan give samtykke.

Nul frie rammer for anbragte børn

Det er imidlertid langt fra alle kommunale ansøgninger, regeringen har imødekommet. For eksempel har Guldborgsund, Ikast-Brande og Gladsaxe Kommuner fået afslag på at give sagsbehandlere flere beføjelser og friere rammer i sager om anbragte børn og unge. 

Det skulle blandt andet ske ved at gøre det muligt for sagsbehandlerne at ændre et anbringelsessted uden forældrenes og barnets samtykke. Eller ved at begrænse forældrenes mulighed for at begære deres anbragte børn hjemgivet.

Herudover har tre kommuner fået afslag på ønsket om at kunne fastsætte en fast takst for forældrebetaling ved anbringelser og at begrænse den anbragtes samvær med andre end forældrene.

Nye forsøg er i spil 

Regeringen har samlet set givet betingelsesløst grønt lys til 13 forsøg. Desuden er fire forsøg blevet imødekommet delvist. Det vil sige, at regeringen har givet tilladelse til dele af forslaget men afslag til resten. Endelig skal 11 forslag til forsøg undersøges yderligere, mens fem forslag har fået et blankt nej.

Under forudsætning af Folketingets opbakning kan forsøgene sættes i gang fra den 1. juli i år. Der følger yderligere to ansøgningsrunder med frist henholdsvis den 1. maj og den 1. november.Social og beskæftigelse Ydelse og borgerbetjening

bliv klogere på den kommunale og regionale sektor

Følg med i vores nyheder


hk.dk/aktuelt

Send besked til forfatter


Annuller

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk