HK.dk logo

Flertal er imod sagsbehandleres Facebook-overvågning

22. februar 2017  |  HK Kommunal  |  Jens Laursen Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Det mindretal i befolkningen, der accepterer, at kommunen tjekker borgerne på Facebook, er mest i tråd med tidsånden, lyder det fra ekspert.

De kommunale sagsbehandlere skal holde sig fra at anvende åbne profiler på Facebook til at tjekke borgerne. Det mener godt halvdelen – 51 procent - af danskerne. Omvendt synes 38 procent, at en sådan Facebook-overvågning er helt i orden. Det fremgår af en ny undersøgelse, Analyse Danmark har foretaget for Avisen.dk.

Undersøgelsen kommer i kølvandet på en række sager, hvor sagsbehandlere, kontrolmedarbejdere og andre kommunale medarbejdere har ladet borgeres Facebook-profiler indgå i sagsafgørelser.

Udtryk for en realitetssans

Den praksis, der altså støttes af et befolkningsmindretal på 38 procent, er ifølge Søren Schultz Hansen, ekstern lektor på Copenhagen Business School (CBS), mest i tråd med tidsånden.

- Det er et udtryk for en realitetssans, for det er ret let for det kommunale at gøre de her ting. Hvor de 51 procent måske ikke rigtig er fulgt med udviklingen, siger lektoren til Avisen.dk.

Overvågning skal bruges rigtigt

Søren Schultz Hansen forventer, at kommunerne på sigt vil bruge sociale medier i deres sagsbehandling i endnu højere grad end i dag. Han peger samtidig på, at problematikken afspejler en generel diskussion om overvågning.

- På den ene side kommer vi ikke uden om, at det er en form for overvågning eller indblanding i private forhold. Men på den anden side giver det en rigtig god fornemmelse af, hvad der foregår i folks liv, hvis man bruger det på den rigtige måde, siger han.

Folketingets Ombudsmand har tidligere slået fast, at kommunerne godt må bruge oplysninger hentet fra sociale medier, hvis de kan være relevante i sagsbehandlingen. Dog er det helt afgørende, at oplysningerne aldrig står alene. Ydelse og borgerbetjening Social og beskæftigelse

bliv klogere på den kommunale og regionale sektor

Følg med i vores nyheder


hk.dk/aktuelt

Send besked til forfatter


Annuller

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk