HK.dk logo

Jobpræmien har ingen dokumenteret virkning

01. marts 2017  |  HK Kommunal  |  Jens Laursen Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Beskæftigelsesministeriet tør ikke stå på mål for, at en jobpræmie vil få flere ledige i job.

800 millioner kroner er den forventede udgift til den såkaldte jobpræmie, som et flertal i Folketinget netop har nikket ja til. På Christiansborg er der imidlertid tilsyneladende ingen, der har hæftet sig ved, om jobpræmien overhovedet kommer til at virke efter hensigten. Det skriver Altinget.dk.

I Beskæftigelsesministeriet er der ikke meget hjælp at hente. Ministeriets embedsmænd har nemlig afholdt sig fra at indregne en beskæftigelseseffekt af jobpræmieordningen, fordi man ganske enkelt ikke ved, om det gør fra eller til.

Jobpræmieordningen går i al sin enkelthed ud på at belønne langtidsledige med en kontant bonus på op til 45.000 kroner i alt - eller 2.500 kroner om måneden - hvis de kommer i arbejde. Ifølge beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) udgør jobpræmien endnu et element i regeringens flerstrengede strategi for, at det bedre skal kunne betale sig at arbejde.

Tidligere erfaringer er usikre

Men trods bred politisk støtte til jobpræmieordningen er det ifølge Altinget.dk langtfra alle partier, der deler præmissen om, at gevinsten ved at arbejde er så lille, at det fastholder folk på overførselsindkomster.

International forskning har godt nok vist, at der er belæg for, at jobpræmier er medvirkende til at skaffe flere i job. Men de udenlandske erfaringer kan ikke oversættes til danske forhold, fordi der er tale om større jobpræmier i lande, hvor ledighedsydelsen er meget mindre end for eksempel en dansk kontanthjælp.

Og herhjemme konkluderer Beskæftigelsesministeriet, at erfaringerne fra de to tidligere danske forsøg med jobpræmieordninger fra henholdsvis 2010 og 2012 er usikre, og at der ikke er tilstrækkelig evidens på området i forhold til de langsigtede virkninger.

Ministeriet nøjes med at forudsige, at 26.500 personer denne gang vil gøre sig fortjent til en jobpræmie i løbet af de to år, den midlertidige ordning er sat til at løbe.Social og beskæftigelse Ydelse og borgerbetjening

bliv klogere på den kommunale og regionale sektor

Følg med i vores nyheder


hk.dk/aktuelt

mød kolleger i vores faglige netværk

Find dit netværk

mød kolleger i vores faglige netværk


Find dit netværk

Send besked til forfatter


Annuller

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk