HK.dk logo

Fra BAR til BFA: Nye fællesskaber på arbejdsmiljøområdet

02. marts 2017  |  HK Stat  |  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

BrancheArbejdsmiljøRådene er nedlagt og erstattet af Branchefællesskaber for Arbejdsmiljø. HK Stats næstformand, som fortsat repræsenterer fagforeningen på området, ser lyst på fremtiden for de nye fællesskaber.

Fra 2017 er der indført en ny struktur for arbejdsmiljøsamarbejdet mellem arbejdsmarkedets parter: De 11 BrancheArbejdsmiljøRåd (BAR'er) er blevet nedlagt og erstattet af 5 BrancheFællesskaber for Arbejdsmiljø (BFA'er). Baggrunden er ændringer i Arbejdsmiljøloven. 

Formålet for BFA'erne er – med udgangspunkt i Arbejdsmiljøloven – at hjælpe arbejdspladserne med at skabe et godt arbejdsmiljø og at udarbejde informations- og vejledningsmateriale.  

Organisationerne bag de 3 tidligere BAR'er Social & Sundhed, Finans/Offentlig Kontor & Administration (BAR FOKA) og Undervisning & Forskning er med undtagelse af finansområdet nu forenet i BFA for Velfærd og Offentlig administration. Det drejer sig om KL, Danske Regioner, Moderniseringsstyrelsen, Akademikerne, FOA, OAO og FTF.  

'Arbejdsmarkedets parter vil i det nye fællesskab øge samarbejdet om at udvikle både branchenære og tværgående aktiviteter, der skal løfte arbejdspladsernes arbejdsmiljøindsats og skabe mærkbare forbedringer på de danske arbejdspladser,' fremgår det af en pressemeddelelse fra det nye BFA.   

God samarbejdsånd fortsætter 

Næstformand i HK Stat Peter Raben er godt tilfreds med den nye struktur og fremtidsudsigterne for samarbejdet på arbejdsmiljøområdet. 

 - Alle parter har udtrykt stor vilje til at fortsætte samarbejdet i den gode ånd, der hidtil har været. Det tegner godt for fremtiden og skulle heller ikke i praksis betyde ændringer for de arbejdsmiljøaktive på arbejdspladserne, siger han. 

Peter Raben oplyser, at HK Stat er med i den politiske ledelse af det nye BFA, ligesom fagforeningen også var i spidsen for BAR FOKA.  

- Vi har derfor god indflydelse på, hvad der skal laves af materialer og aktiviteter og kan viderebringe synspunkter og ideer fra HK'erne på de statslige arbejdspladser. Materialer fra BFA skal i så høj grad som muligt afspejle forhold og behov på arbejdspladserne, så de kan anvendes i det daglige arbejdsmiljøarbejde, lyder det fra Peter Raben, som også følger udviklingen i de 5 nye BFA'er fra et til formålet nedsat udvalg i LO.  

Langt de fleste medarbejdergrupper i HK Stat er omfattet af BFA for Velfærd og Offentlig administration. Laboranter hører dog til BFA Industri, ligesom enkelte mindre grupper hører under andre BFA'er.     

- Den nye struktur for partssamarbejdet om arbejdsmiljø skal evalueres i 2020. I BFA Velfærd og Offentlig administration vil vi allerede i 2018 lave en midtvejsevaluering og vurdere behovet for måske mindre justeringer, fortæller Peter Raben.

Se film om navneskiftet fra BAR til BFA - på Facebook

De 5 Branchefællesskaber for Arbejdsmiljø

  • Branchefællesskab for Arbejdsmiljø for Velfærd og Offentlig administration 
  • Branchefællesskab for Arbejdsmiljø for Byggeri og Anlæg 
  • Branchefællesskab for Arbejdsmiljø for Industri 
  • Branchefællesskab for Arbejdsmiljø for Handel, Finans og Privat administration 
  • Branchefællesskab for Arbejdsmiljø for Transport, Turisme og Service

Arbejdsmiljø Jura Arbejdsmiljørepræsentant

Send besked til forfatter


Annuller

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk