HK.dk logo

Sådan fik tillidsrepræsentanten højere løn til alle

02. marts 2017  |  HK Handel  |  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Lønforskelle bliver ofte forklaret med, at kvinder er dårligere til at forhandle løn end mænd. I Stark lever tillidsrepræsentant Lisette Søegaard Fornitz ikke op til den forestilling. Hun har skaffet lønforhøjelser til alle kollegerne.


Grafik: Tone Thoresen/Koalitionen

- Vi satte os en sag for, og vi fik den igennem.

Sådan siger Lisette Søegaard Fornitz, der er tillidsrepræsentant i trælasten Stark i Nakskov på Lolland. Eller det vil sige: Det var hun. For nu skal butikken lukke, og Lisette Søegaard Fornitz, der har været i Stark i mere end 11 år, bliver i stedet flyttet til butikken i Maribo.

Men selvom kollegerne i Nakskov snart går hver til sit, ved de, hvad sammenhold betyder. For sidste år samlede de sig nemlig for at få gjort noget ved lønsituationen på deres arbejdsplads, og i fællesskab lykkedes det.

Det viser, at hvis man vil noget, så er man nødt til at sige det. Måske får man lidt skrald for det, men hvis man ikke åbner munden og siger noget, så får man heller ikke ændret de ting, som man er utilfreds med
- Lisette Søegaard Fornitz, tillidsrepræsentant i Stark

Højere løn: et ufravigeligt krav
Kampen for en bedre løn startede, da flere af medarbejderne i Stark-butikken fandt ud af, at deres løn var så lav, at de ikke ville kunne få den højeste dagpengesats, hvis de mistede deres job.

- Vi satte os sammen og snakkede om det. Det endte med, at vi lavede en samlet liste over ting, der skulle ændres i butikken. Lønnen var det vigtigste, men der var også nogle forhold vedrørende vagtplaner og den slags, der skulle laves om, fortæller Lisette Søegaard Fornitz.

På et personalemøde uden chefen skrev de ansatte et brev, hvor der stod, at de forventede at få mere i løn. Ikke “når” eller “hvis”. Det var et ufravigeligt krav. Det skete blandt andet på baggrund af, at ingen ansatte i butikken havde fået lønforhøjelse de foregående 7 år.

- Vi havde fået et skema fra HK, og da jeg viste det til mine kollegaer, kunne vi se, at vi lå under den nederste løngrænse. Derfor var der ingen tvivl om, at vi skulle reagere på det. Alle var med, uanset om de var i fagforening eller ej, siger hun.

Der var derfor tilfredshed blandt de ansatte, da chefen reagerede positivt.

- Vi forventede, at vores chef ville være vores talerør opad i systemet. Vi vidste jo godt, at han ikke var den, der bestemte. Heldigvis tog han vores krav seriøst og gik videre med det og kæmpede for os, siger Lisette Søegaard Fornitz.

Lønforhøjelser til alle

Brevet gav pote. Der blev givet lønforhøjelse til alle medarbejdere. Nogle fik dog mere end andre, da der blandt andet blev kigget på anciennitet.

“Selv endte jeg på 1.200 kr. mere om måneden, men jeg havde håbet på det dobbelte. Lønstigningerne lå på mellem 500 og 1.300 kr. om måneden, fortæller Lisette Søegaard Fornitz.

Butikschefen blev kort tid efter forflyttet, og nu har Stark valgt at lukke butikken i Nakskov. Selvom det ærgrer Lisette, er der ingen af de ansatte, der er utilfredse med lønstigningen.

- Det viser, at hvis man vil noget, så er man nødt til at sige det. Måske får man lidt skrald for det, men hvis man ikke åbner munden og siger noget, så får man heller ikke ændret de ting, som man er utilfreds med.

Sådan får du en højere løn

Løn Tillidsrepræsentant

Send besked til forfatter


Annuller

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk