HK.dk logo

Ubehøvlede kunder taler grimt til butiksansatte

03. marts 2017  |  HK Handel  |  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Ny undersøgelse viser, at 50 % af de butiksansatte oplever, at kundernes opførsel er blevet grovere det seneste år. 

Genrebillede: Colourbox

Halvdelen af de butiksansatte oplever, at kundernes opførsel er blevet grovere det seneste år. Det viser en ny undersøgelse, Epinion har lavet blandt 580 af HK Handels medlemmer.

I undersøgelsen har medlemmerne kunne skrive, hvad de har været udsat for. Det er alt fra at blive kaldt ubehagelige ting som fx ”fede ko” og ”dumme luder” til oplevelsen af, at kunderne er hurtigere på aftrækkerne, når de fx kræver at tale med en chef, eller oftere presser på, for at der skal holdes længere åbent lige for deres skyld. Andre har oplevet trusler, eller at kunderne endda bliver fysiske og tager fat i dem eller smider ting efter dem.

- De ansatte er måske smurt tyndt ud over de åbningstider, der er. Så kan det godt føles som om, man står længe i kø ved kassen. Eller måske er der ikke altid en medarbejder lige rundt om hjørnet, man kan spørge om råd, og det kan være med til at eskalere en konflikt, siger formand for HK Handel Sydjylland Hanne Kjærgaard Mathiasen til Ritzau.

71 % bliver svinet til

Tidligere har en undersøgelse vist, at 71 % af HK Handels medlemmer har oplevet at blive skældt ud eller chikaneret af kunderne. Og det har negative konsekvenser på både kort og lang sigt, fortæller arbejdsmiljøkonsulent i HK Handel Merete Hansen:

- Det kan være enormt hårdt at blive udsat for. I øjeblikket kan det give nervøsitet og hjertebanken, men på længere sigt kan det have psykiske konsekvenser ved fx at ryste selvtilliden hos den ansatte. Især hvis det sker flere gange, kan det skabe så stor utryghed og usikkerhed, at man tvivler på, om man overhovedet er i stand til at håndtere sit job, siger hun.

Ifølge Merete Hansen har det stor betydning, om medarbejderne har fået oplæring i konflikthåndtering, og om man har aftaler i butikken om, hvordan man håndterer ubehagelige episoder og kunder.

Læs mere: DR.dk - Vi siger ’fede ko’ og ’dumme kælling’ til de butiksansatte


Arbejdsmiljø

Send besked til forfatter


Annuller

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk