HK.dk logo

Administration fylder mindre i kommunerne

08. marts 2017  |  HK Kommunal  |  Jens Laursen Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

De kommunale institutioner bruger forholdsvist færre medarbejdere på ledelse og administration, viser officielle tal, der imidlertid ifølge HK Kommunals analyser ofte er misvisende.

Fra 2015 til 2016 har der pr. 1.000 borgere været et lille fald på 0,2 medarbejdere, der beskæftiger sig med kommunal ledelse og administration. Fra 15,3 årsværk i 2015 til 15,1 årsværk i 2016. Det skriver DK-Økonomi på baggrund af nye kommunale nøgletal fra Økonomi- og Indenrigsministeriet.

Ifølge opgørelsen er der en tendens til, at kommuner med mange ansatte pr. borger lader ledelse og administration fylde stadig mindre. Omvendt er der også en række eksempler på, at mere administrationstunge kommuner bruger flere ressourcer. Det gælder eksempelvis Rødovre Kommune, der er gået fra 18,1 medarbejdere i 2015 til 20,7 medarbejdere til ledelse og administration i 2016. 

Udliciteringer og rammevilkår 

En sådan opgørelse baseret på simple kontoopdelte personaletal giver imidlertid langt fra det fulde billede af, hvor meget kommunerne rent faktisk anvender på administration. Ifølge en analyse fra HK Kommunal bør man nemlig inddrage en række væsentlige forbehold i regnestykket.

For det første siger den officielle opgørelse over ressourceforbrug ikke noget om serviceniveauet eller om kvaliteten af de administrative ydelser. For det andet giver opgørelsen ifølge HK Kommunal ikke meget mening, hvis ikke man medtager ressourceforbruget til de administrative opgaver, kommunerne har udliciteret til private aktører.

Endelig kan en pæn del af forskellene mellem forskellige kommuners administrative udgifter forklares ud fra nogle rammevilkår som befolkningssammensætning og graden af sociale udfordringer, viser HK Kommunals analyse. Administrativt kontorarbejde Ledelse Sagsbehandling og forvaltning

Har du også læst...


HK: En svinestreg at lønefterslæb straffes med afskedigelser

24. november 2020  | HK Kommunal

Efter knap 4 år har Aalborg Kommune endelig erkendt, at ansatte i Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen er blevet snydt for cirka 26 mio. kroner ved de lokale lønforhandlinger. Kommunens løsning er, at der de næste 5 år skal findes midler til lønforhandlinger, men at regningen skal betales med 62 stillinger. En svinestreg, lyder det...


Flere kommuner giver julegaver i år

24. november 2020  | HK Kommunal

I år skruer flere kommuner op for julegavebudgettet for at sige tak til medarbejderne for deres indsats under coronakrisen, det viser en rundspørge foretaget af Jyllands-Posten.


Store KSD-fejl bliver ikke løst som lovet

22. november 2020  | HK Kommunal

Kombit havde lovet, at de fleste og største fejl i sygedagpengesystemet KSD ville være løst inden nytår. Kommunalbladet har fået aktindsigt en række dokumenter, som fortæller, at de mest graverende fejl først vil være løst hen i foråret.


 Se alle nyheder

Følg hk kommunal på facebook

Find os her

Følg hk kommunal på facebook


Find os her

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk