HK.dk logo

Kvinder slår rekord på kommunale chefposter

09. marts 2017  |  HK Kommunal  |  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Næsten halvdelen af de øverste chefniveauer i kommunerne er nu besat af kvinder. Andelen af kvindelige chefer er steget uafbrudt i ni år og er nu oppe på 45 pct.

Der har aldrig siddet så mange kvinder på de øverste kommunale chefposter som nu. Ud af de i alt ca. 2.700 kommunale lederjob på topniveau - fx kommunaldirektører og forvaltningschefer samt niveauet lige under, som fx centerchefer - er 45 pct. besat af en kvinde. I 2008 var andelen på 34 pct. Det viser en opgørelse fra FTF foretaget på baggrund af data fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor.

Overvægt af kvindelige mellemledere

Det næste cheflag over mellemlederniveau, som består af ca. 18.000 ledere, har altid haft en overvægt af kvinder, men også her er andelen steget stille og roligt, nemlig fra ca. 67 pct. i 2008 til 69 pct. i dag. Samlet bestrider kvinderne to tredjedele af alle de ca. 20.800 chefposter over mellemlederniveau i kommunerne. Det skal ses i forhold til, at 77 pct. af samtlige kommunalt ansatte er kvinder.

I regionerne har en noget mindre del af de mange kvindeligt ansatte (79 pct. af samtlige) et job over mellemlederniveau: Nemlig kun 56 pct. Og tallet har stort set ikke har ændret sig de sidste ni år.

Lønnen følger endnu ikke med

De flere og flere kvinder på de øverste chefniveauer får dog stadig ikke helt det samme i løn som deres mandlige kolleger - selv om lønforskellen stille og roligt skrumper ind hvert år. Kvinder på allerøverste topchefniveau i kommunerne får såledeles 96 pct. i løn af mænd på samme niveau.

Kvinder på næste chefniveau som fx centerchefer har med 99 pct. næsten indhentet mændene, mens kvinderne i det store ledelseslag lige over mellemlederne får 93 pct.


Hvad arbejder du med? Og hvad interesserer dig?
Gør os klogere og få relevante og spændende nyheder


Registrer dit arbejdsområde

Følg hk kommunal på facebook

Find os her

Følg hk kommunal på facebook


Find os her

Send besked til forfatter


Annuller

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk