HK.dk logo

Hvad skal en skolesekretær lave og hedde?

<

14. marts 2017  |  HK Kommunal  |  Mogens Jepsen

Temadagen for skolesekretærer blev en bragende succes med over 300 deltagere og især oplægget fra Brøndbyøster Skole viste vejen for, hvordan en skoleledelse kan uddelegere opgaver og bringe kompetencer i spil. Men et bestemt emne rørte sig i snakken.

-  Vores ledere vil have al administration ud af deres kontor, og det er jo en drøm for os. Så vi har en krævende ledelse, men på den fede måde. Vi bliver inviteret ind i ledelsesrummet, men vi kender også vores grænser og rolle i den forbindelse.

Sådan lød det fra Brøndbyøster Skole, da to skolesekretærer, Charlotte Wilkens og Jeanette Frances Kenny samt deres to ledere fortalte om teamets måde at klare skolens administration på.

Det skete på HK Kommunals første temadag for skolesekretærer i Odense, hvor flere end 300 lyttede til oplæg om fremtidens roller, opgaver og kompetencer på skolens kontor.

Ledere der vil selv holder ikke længe

Det skete med afsæt i et projekt mellem KL og HK Kommunal, som har defineret fem afgørende roller på skolens kontor, nemlig: Frontmedarbejderen, administratoren, formidleren, økonomimedarbejderen og HR/personalekonsulenten.

Brøndbyøster Skoles arbejdsdeling og uddelegering fik klar opbakning fra Claus Hjortdal, formand for Skolelederforeningen.

- De skoleledere, som ikke vil gå den vej, de holder ikke længe. Uddelegering af opgaver er helt nødvendig for at overleve som skoleleder.

Han opfordrer derfor, at man på skolens kontor tager en diskussion med skolelederen, om hvordan man kan skabe en struktur og en arbejdsdeling, så skolesekretæren løfter flere opgaver og tager flere afgørelser, men sådan at lederen samtidig har ansvaret - og er tryg ved det.

Ligesom han opfordrede deltagerne til at finde sammen i netværk, fx sådan at skolesekretærer på små skoler mødes med andre fra små skoler, fordi de typisk har de samme udfordringer.

Skolesekretær lyder gammeldags

Mellem de mange oplæg dukker et andet emne dog op – nemlig snakke om titlen: Skolesekretær.

Mange nævnte, at de opfattede titlen ”skolesekretær” som gammeldags – og at det i sig selv kunne virke som en hindring for at få flere og andre opgaver.

Brøndbyøster Skole har da også taget konsekvensen af deres opgave portefølje, så de nu hedder administrative medarbejdere.

I Herning Kommune arbejder man ligeledes på flere skoler med at udvide kompetencerne på skolekontoret – her bruger man titlen ”administrativ koordinator”.

Tilmeld dig i øvrigt facebookgruppen for skolesekretærer her


Send besked til forfatter


Annuller

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk