HK.dk logo

Fyret efter barsel

15. marts 2017  |  HK Service Hovedstaden Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Christina var økonomi- og regnskabsassistent hos Domea, men så blev hun gravid. Så snart barselsorloven var ovre, fik Christina en fyreseddel. Det har nu kostet Domea en godtgørelse svarende til 9 måneders løn.


Lykken er, når storken kommer forbi, men for Christina Juel Nielsen gik der tidligt skår i glæden. Allerede da Christina fortalte på sit arbejde, at hun var gravid, ændrede kommunikationen sig og den kvindelige leder sagde ikke engang tillykke.

Den 1. december 2015 kom Villas til verden, og mens Christina nød sin barselsorlov, blev barselsvikaren fastansat. Flere af kollegerne spurgte ledelsen om Christina skulle vende tilbage til teamet, og de blev beroliget med, at der var plads og arbejde til både vikaren og Christina.

Efter afholdt orlov og restferie var aftalen, at Christina skulle genoptage arbejdet 31. oktober 2016. Men under sin ferie tjekkede hun tilfældigvis sin arbejdsmail, og blev meget overrasket over at finde en indkaldelse til et møde en uge senere – altså stadig i ferien.
Emnet for indkaldelsen var bare ”møde”.

Selvom der var ikke nogen indikation af, hvad der var en i vente, havde Christina alligevel en stærk fornemmelse af, at det var et opsigelsesmøde.

- Min leder sagde ikke tillykke da jeg fortalte at jeg var gravid, og hun sagde end ikke tillykke, da jeg var oppe og vise mit barn frem under orloven, fortæller Christina Juel Nielsen.

- Jeg nåede ikke selv at reagere, før Henrik fra HK ringede og fortalte, at han også havde modtaget en mail fra Domeas advokat om, at han også var inviteret til møde. Henrik modtog besked fra Domea fordi Christina var tillidsrepræsentant på det tidspunkt.

– Så var det klart hvad der skulle foregå, fortæller Christina.

Ved mødet fik Christina Juel Nielsen en opsigelse. Lederens begrundelse var, at Domea nu var kommet så langt i optimeringen af arbejdsgangene, at de nu var klar til at komme af med to medarbejdere og at valget var faldet på Christina og en ældre kollega.

-Hun kiggede ikke engang på mig, mens hun fyrede mig. Jeg blev ikke fritstillet eller noget, men skulle stadig møde tilbage på job 31. oktober 2016.

Henrik fra HK tog på mødet forbehold på Christinas vegne, og 3 dage efter modtog Christina et rekommanderet brev om, at hun var suspenderet. Da HK rejste sagen med påstand om brud på Ligebehandlingsloven, forsøgte Domea at påvise, at Christina havde været langsom til sit arbejde, men da der aldrig havde været givet kritik tidligere, faldt påstanden til jorden.

-Jeg synes det var en personlig opsigelse og ikke sagligt begrundet. Det var tarveligt.

- Det var bare irriterende for lederen, at hun skulle finde nye løsninger. Jeg havde også været på barsel i 2012 og havde desværre også haft nogle uger med graviditetsbetinget sygdom.
 
Domea fastholdt i første omgang at opsigelsen var saglig, men HK rejste krav om 15 måneders løn og efter meget lange forhandlinger med Boligselskabernes Landsforening endte sagen i januar 2017 med et forlig, og Christina fik en godtgørelse svarende til 9 måneders løn. Heldigvis fik hun hurtigt et nyt job og kunne med stor fornøjelse kontraopsige sin stilling hos Domea allerede i efteråret 2016.

Barsel Fyret

Send besked til forfatter


Annuller

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk