HK.dk logo

OK17: Aftaler i hus for de fleste brancher

16. marts 2017  |  HK Privat  |  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

HK/Privat har sat flueben ved langt de flest overenskomstforhandlinger. Men i den grafiske branche er der lang vej til enighed lige nu


OK

I løbet af de seneste to uger har forhandlingerne med forskellige arbejdsgiverorganisationer kastet flere nye aftaler af sig.

Der er indgået nye overenskomster med:
  • Dansk Maskinhandlerforening
  • Grakom (funktionæroverenskomsten) 
  • Bilfærgernes Rederiforening
  • Dansk Erhverv (IT-overenskomsten)
  • Dansk Industri DIO II (handel, transport og service-området)
  • Dansk Byggeri
  • Mejeribrugets Arbejdsgiverforening
  • Dansk Erhverv (reklame og forlagsoverenskomsten)

I alt er 16 ud 27 overenskomstfornyelser på plads.

- De fleste af vores landsoverenskomster har vi forhandlet på plads nu. Og selv om der har været lidt bump undervejs, er det lykkedes os at få forbedringerne fra industriforliget igennem på stort set alle andre områder også, siger Simon Tøgern, formand for HK/Privat.

Han forklarer, at industriforliget, der gælder for omkring 6.000 virksomheder og 230.000 medarbejdere, er toneangivende for overenskomsterne på resten af det private arbejdsmarked. Blandt de forbedringer, medlemmer kan se frem til, er to procents stigninger af fritvalgskontoen, seniorfridage og bedre forhold til børnefamilierne, fx med fuld løn under 13 ugers forældreorlov.

- Det kan vi godt glæde os over, understreger han.

Ballade i den grafiske branche
Forhandlingerne med arbejdsgiverne i den grafiske branche har langtfra kørt lige så snorlige som på de andre områder. Tre gange er forhandlingerne mellem Danske Mediers Arbejdsgiverforening og HK/Privat om en ny funktionæroverenskomst for op mod 2.000 HK-ansatte på aviser og dagblade brudt sammen. Parterne forlod Forligsinstitutionen uden nogen aftale natten mellem tirsdag og onsdag. Og der er ikke aftalt nye møder.

- Vi må konstatere, at Danske Mediers Arbejdsgiverforening står stejlt. Og det kommer vi ikke bare til at bøje af for, understreger Simon Tøgern, formand for HK/Privat.
Det er tredje gang, at forhandlingerne mellem Danske Mediers Arbejdsgiverforening og HK/Privat bryder sammen.

Forhandlingerne med Arbejdsgiverforeningen Horesta er heller ikke gået snorlige. De videre forhandlinger vil foregå i forligsinstitutionen.

Urafstemningen om OK17 på trapperne
Uanset om det ender med håndslag på nye aftaler eller ej, er det snart tid til urafstemning. Når størstedelen af overenskomsterne på det private arbejdsmarked er forhandlet på plads, udarbejder forligsmanden en mæglingsskitse, som indeholder alle indgåede aftaler og forslag til forlig på områder, hvor parterne ikke har kunnet blive enige. Der går cirka tre uger fra afstemningen sættes i gang, til resultatet bliver offentliggjort.

- Som det ser ud nu, regner vi med, at den fælles urafstemning om alle overenskomsterne begynder i slutningen af marts måned, siger Simon Tøgern.

Send besked til forfatter


Annuller

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk