HK.dk logo

Fyret ved en fejl: Chefen kunne ikke tælle

16. marts 2017  |  HK Handel  |  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Man skulle tro, det er let at tælle til 120 dage, men for en del arbejdsgivere kniber det, når sygefraværet skal opgøres. Det fik butiksassistenten Mia at mærke, da hun blev uretmæssigt fyret.


Illustration: Mikkel Henssel

- Det kan jeg ikke få til at passe!

Mias første tanke var, at der måtte være tale om en fejl. Hun havde fået stukket en fyreseddel i hånden, fordi hendes chef i en større butikskæde mente, at hun havde været syg i mere end 120 dage.

- Jeg havde løbende fulgt med på min lønseddel og kunne ikke få tallene til at stemme. Jeg ringede straks til HK Handel for at få hjælp, ligesom jeg bad butikken om at få en udskrift af mine tidsregistreringer, så jeg kunne kontrollere, om de havde ret, fortæller hun.

Hun var i gang med at optrappe sit timetal efter en længere stressygemelding på grund af dårlig ledelse. Men hun nåede kun at være tilbage på 37 timer i ganske kort tid, før hun fik fyresedlen.

Registreringer som vinden blæser

Derefter startede en længere optællingsproces, hvor HK Handel sammen med Mia minutiøst gennemgik alle hendes registreringer.

- Jeg kan se, at de har registreret forkert jævnligt. Nogle gange en halv time, andre gange 4 timer. Nogle dage har de slet ikke noteret, at jeg var på arbejde, fortæller hun.

Efter Mia og HK Handel havde leget Sherlock Holmes, lå resultatet klart: Hun havde kun haft 115 sygedage og burde dermed ikke være blevet fyret.

Mange 120 dages-sager

Mia er ikke alene med den oplevelse. Det sker jævnligt, at HK’s juridiske sagsbehandlere skal have lommeregneren frem.

- Det er ofte de større virksomheder, der har HR-afdelinger, der trykker på fyringsknappen, når man runder de 120 dage. Men jævnligt oplever vi, at der er tvivl om optællingen af dage, siger Troels Rønn-Simonsen, der er juridisk sagsbehandler i HK Handel.
Han fortæller, at det kan være meget komplicerede sager.

- Der er tit problemer med dokumentationen, fordi sygefraværet ikke registreres eller registreres forkert. Derfor opstår der ofte uenigheder om optællingen, for det bliver hurtigt komplekst, hvis en medarbejder fx er ansat på deltid eller kommer tilbage på nedsat tid, forklarer han.

"Det hele værd”

I Mias sag erkendte butikken at have begået en fejl. Derfor fik hun 4 måneders ekstra løn, som hun havde krav på. Bliver man fyret på grund af 120 dages-reglen, er opsigelsen nemlig kun 1 måned.

- Det har været en lang proces, men det har været det hele værd. Jeg har fået en sejr. De kunne ikke bare slippe af med mig, sådan som de troede, siger Mia.

Mia har af hensyn til sin arbejdssituation valgt kun at stå frem med fornavn.

Kontakt HK Handel, hvis du har brug for hjælp

Du kan altid kontakte din lokale HK-afdeling på 7011 4545, hvis du er i tvivl om, hvorvidt en opsigelse var lovlig. Find din lokale afdeling her

 

Fakta om 120 dages-reglen

Reglen er reguleret i funktionærlovens §5 stk. 2. Opsigelsen må først gives efter den 120. dag, men ikke efter mere end 129,5 dage. Graviditetsrelateret sygefravær medregnes ikke i de 120 dage.


Har du brug for juridisk hjælp? Se mere her

Information om funktionærlovens opsigelsesvarsler

Råd & Støtte: Alt om sygdom


Fyret Opsigelse Jura Sygdom

Send besked til forfatter


Annuller

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk