HK.dk logo

HK Stat bag ekspertpanel om fremtidens jobs

16. marts 2017  |  HK Stat  |  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Digitaliseringen af den offentlige sektor vil ændre HK’ernes jobs radikalt. HK Stat lytter for tiden til råd fra eksperter om, hvordan medlemmernes arbejdsmarked vil udvikle sig, og hvilke kompetencer der bliver brug for.

 - Digitaliseringen påvirker alle jobtyper, og udviklingen fortsætter i hastige og uforudsigelige skridt.

Sådan sagde Lilian Mogensen, koncerndirektør i ATP's Administrationsforretning og HR-direktør, da hun i marts holdt oplæg for HK Stat og HK Kommunals nye rådgivende panel og for medlemmer af de to sektorers bestyrelser. 

- Vi skal reducere de offentlige udgifter til administration. I Udbetaling Danmark (som er en enhed i ATP, red.), afvikler robotter 40 procent af alle ansøgninger om folkepension og 15 procent af alle e-ansøgninger om boligstøtte, fortalte direktøren.  

Hun tilføjede, at robotter kun kan hjælpe med nogle opgaver, og at kunderådgivere fortsat skal bidrage til arbejdet. Kravet til medarbejderne er, at de er "innovative, at de kan rådgive og deltage i projekter, og at de er robuste og har forandringskapacitet", sagde direktøren. 

Lilian Mogensens ord illustrerer, hvorfor HK Stat og HK Kommunal har nedsat et såkaldt advisory board: Digitaliseringen går enormt hurtigt, og den er udset til at være et centralt element i udviklingen af den offentlige sektor. Mange arbejdsfunktioner bliver overflødige, og nye kan opstå.  

Det rådgivende panel skal gøre HK’s to offentlige sektorer klogere på de udfordringer, der venter medlemmerne, og ikke mindst på hvordan fagforeningerne bedst hjælper medlemmerne med at ruste sig til fremtidens job.  

Stadig brug for mennesker af kød og blod 

Formand for HK Stat Rita Bundgaard lytter opmærksomt til eksperternes guldkorn. Hun håber, at de både kan udfordre og hjælpe HK’erne med at se de muligheder, der opstår. 

- Det er klart, at opgaver, der uden videre kan udføres af en telefon eller en computer, skal digitaliseres. Derfor er det vigtigt hele tiden at udvikle sine kompetencer. Men det er kun delprocesser, der skal digitaliseres, og vi ved, at borgerne sætter stor pris på den menneskelige kontakt, når de henvender sig til det offentlige. Der vil fortsat være masser af opgaver, der kræver et rigtigt menneske med et bankende HK-hjerte, understreger Rita Bundgaard. 

Hun fremhæver vigtigheden af, at arbejdsgiverne involverer medarbejderne, så man får nogle gode digitale løsninger, der er til gavn for borgerne og samfundet. Det rådgivende panel drøfter i løbet af foråret 3 forskellige temaer: 

  1. Hvordan kan data bruges intelligent til at understøtte offentlige kerneydelser?
  2. Hvilke jobs bliver relevante i fremtiden i kølvandet af digitalisering af arbejdsgange?
  3. Hvilke kompetencer har medarbejdere og borgere brug for, når de skal arbejde digitalt 

HK Statbladets redaktion skriver i kommende blade og på HK.DK om panelets diskussioner og anbefalinger.  

De 7 medlemmer af advisory board

  • Søren Lauesen, professor på IT-universitet 
  • Betina Hagerup, erhvervsdirektør i Økonomi- og Erhvervsministeriet 
  • Henrik Larsen, bestyrelsesmedlem i Rådet for Digital Sikkerhed 
  • Søren Skaarup, seniorkonsulent i Rambøll 
  • Gitte Fangel, programdirektør for Sundhedsplatformen 
  • Henrik Brix, formand for foreningen af it-chefer, KITA 
  • Kim Normann Andersen, professor ved Copenhagen Business School

Sidst opdateret 30. marts 2017 kl. 02:27

Arbejdsmarked Digitalisering

Send besked til forfatter


Annuller

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk