Mit NemID virker ikke
Så skal du kontakte NemIDs support for hjælp .
Generelt skal du altid kontakte NemID, hvis du har problemer med dit NemID.
Tjek fx NemID support og kontakt
Skal jeg altid logge ind med NemID?
Nej, kun første gang du logger på Mit HK. Herefter kan du lave din egen HK-adgangskode.
Kan jeg nøjes med at bruge mit NemID?
Ja, det kan du godt.
Min HK-adgangskode virker ikke (er blevet låst)
Det er kun dig selv, der kan oprette en HK-adgangskode. Hvis din adgang er låst, skal du logge ind med NemID og herefter selv oprette din HK-adgangskode under 'Ny adgangskode' på Mit HK.
Jeg har glemt min HK-adgangskode
Log ind med NemID, hvorefter du kan oprette en ny HK-adgangskode under 'Ny adgangskode' på Mit HK.
Det er første gang, jeg logger på Mit HK
Så har du ikke en HK-adgangskode endnu. Du skal først logge ind med NemID, og herefter kan du oprette din egen HK-adgangskode.
Skal jeg altid logge ind med NemID?
Nej, kun første gang du logger på Mit HK. Herefter kan du oprette din egen HK-adgangskode.
Kan jeg nøjes med at bruge mit NemID?
Ja, det kan du godt.
21. marts 2017 | HK Kommunal | Jens Laursen Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information
Gode forløb for svage ledige i støttet beskæftigelse kan kun lykkes, hvis kommunerne inddrager de fastansatte medarbejdere og deres tillidsrepræsentanter i planlægningen, fremgår det af ny stor undersøgelse, der bliver bakket op af HK Kommunal.
Kommunerne og 51 fagforbund – herunder HK Kommunal - samlet i Forhandlingsfællesskabet vil nu gå sammen om at skabe bedre plads til tusindvis af ledige i støttet beskæftigelse som for eksempel borgere i fleksjob, nyttejob eller skånejob. Det skriver Ugebrevet A4.
Meldingen kommer efter, at Det Nationale Forskningscenter for Velfærd - SFI – netop har offentliggjort en undersøgelse om inklusion af ledige på særlige vilkår på kommunale arbejdspladser.
Undersøgelsen dokumenterer, at gode kommunale inklusionsforløb for de svage ledige kun kan lykkes, hvis man skaber nogle faste retningslinjer og inddrager de lokale tillidsrepræsentanter i processen. De ansattes repræsentanter skal blandt andet sikre, at den faste arbejdskraft ikke bliver fortrængt af den støttede beskæftigelse.
Omvendt bliver effekten ifølge undersøgelsen negativ for alle parter, hvis ledelsen for eksempel glemmer at inddrage de faste medarbejdere i at inkludere de nye kolleger.
I HK Kommunal tager næstformand, Mads Samsing, særdeles godt imod undersøgelsens anbefalinger, som han mener bør danne grundlag for fremtidige forløb med støttet beskæftigelse. Han hæfter sig især ved, at inklusionen af de ledige skal ske, så ledelsen ikke træffer beslutninger hen over hovedet på de ansatte.
Helt afgørende er det ifølge Mads Samsing, at man får sat en stopper for de senere års udvikling, hvor der er sket en decideret fortrængning af fastansatte medarbejdere på flere fagområder.
- Hvis man føler, at ens job er i fare for at blive lagt om til en eller anden form for støttet beskæftigelse, så vil rummeligheden være mindre, siger HK Kommunals næstformand og tilføjer:
- Så lykkes inklusionen ikke. Det handler ikke om, at man ikke vil tage et ansvar. Men det handler derimod om, at man ikke længere kan tage det ansvar, fordi de ordinært ansatte bliver fortrængt.
Klare aftaler mellem ledelsen og tillidsrepræsentanterne giver inklusionen af de ledige på arbejdspladsen en højere grad af legitimitet, mener Mads Samsing.
- Hvis man mister legitimiteten, så går det ud over rummeligheden. Når det går ud over rummeligheden, så går det også ud over inklusionen. Så lykkes vi ikke med at inkludere de svare ledige på arbejdsmarkedet, lyder det fra Mads Samsing, der også understreger vigtigheden af, at der er balance mellem antallet af ordinært ansatte og ansatte på ekstraordinære vilkår.
Cirka 12 procent af de ansatte inden for HK Kommunals overenskomst er i støttet beskæftigelse. I 3F er procenten næsten 40.
I kommunerne som helhed er hver 10. medarbejder en ledig, der er ansat i en eller anden form for støttet beskæftigelse. Det svarer til godt 60.000 borgere og handler blandt andet om folk i fleksjob, nyttejob, skånejob, virksomhedspraktik, seniorjob og senest flygtninge på et såkaldt IGU-forløb.
Kom med til konference om rummelighed i praksis
Læs alt om arrangementerne i både Aarhus og København - og find link til tilmeldingen.
Tak for din hjælp.
Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.
Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.
Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.
Log ind med NemID
Du kan altid bruge dit NemID til at logge ind på HK.dk. Hvis det er første gang du logger ind, skal du altid bruge dit NemID
Log ind med CPR nr. og adgangskode
Hvis du har oprettet en adgangskode til HK, kan du logge ind med CPR nr. og adgangskode lige her.
Problemer med login?
For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.