HK.dk logo

En god snak styrker din arbejdsmiljørepræsentant

27. marts 2017  |  Sydjylland  |  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Et skema med spørgsmål skal sikre, at arbejdsmiljørepræsentanterne får talt med HK om deres oplevelser og frustrationer, før de bliver for belastende.


- Jeg passer på mine kolleger og på os alle sammen, men hvem passer på Birgit? Det spørgsmål havde jeg ikke tænkt så meget over, før HK bragte det op, siger Birgit Skovsbo. Hun er afdelingssekretær for to afdelinger i Region Syddanmark og arbejdsmiljørepræsentant (AMR) blandt andet for dem.

Den sidste rolle er både spændende og krævende, og HK Kommunal Sydjylland har som noget nyt indført systematiserede samtaler med alle AMR’er. Det sker med et skema, som ud over at samle op på mange praktiske ting også handler om AMR’ens egen trivsel. Formålet er at give dem mulighed for at få vendt deres oplevelser, før de måske kommer til at tynge for meget.

- Det er menneskers (arbejds-)liv, det handler om. Tit bliver sagerne løst ved, at jeg har en snak med medarbejderen og hjælper ved at lytte. Men det kan godt være hårdt hele tiden at blive ”læsset af på”, siger Birgit.

Formelt udtrykt skal en AMR ”sætte fokus på sikkerhed og sundhed og sammen med arbejdslederen i arbejdsmiljøgruppen medvirke til at sikre et godt arbejdsmiljø og være opmærksom på tilløb til arbejdsmiljøproblemer, så de kan forebygges”. Det betyder, at en AMR holder øje med, at alle har det godt, og at forholdene er i orden både fysisk og psykisk.

- Jeg blander mig i arbejdslivet og arbejdspladsen - siger god morgen og ser, at alt er OK. Når jeg taler med alle, fanger jeg hurtigt, om noget er galt, og så kan jeg tage problemerne i opløbet, forklarer Birgit.

Et tungt ansvar

Skemaet er ikke stort, men det har en stor virkning.

Elsebeth Hansen, koordinator for Team Kommunal, er forfatter til det nye værktøj, som sætter samtalerne i system. Hun siger:

- Det kan være et tungt ansvar at bære. En AMR har nogle gange rollen som præst og nogle gange som skraldespand. De skal ikke stå alene med det, for når man er tillidsvalgt, skal man have opbakning fra sin organisation.

For et par år siden besluttede HK Kommunal Sydjylland, at alle AMR’er skulle have en introduktionssamtale, og den runde er overstået nu for de nuværende AMR’er. Efter ”nyvalgt-samtalen” går en AMR ind i et forløb med uddannelse, og opfølgningssamtalen kommer, efter de er blevet genvalgt, så de fortsætter deres udvikling.

- Jeg fik materialet tilsendt på mail, og det så da fint ud. Men samtalen er det egentlige. Elsebeth kom til arbejdspladsen, og vi snakkede om alt det her i skemaet men og også om mere. Jeg vil kalde det ”en god snak”. Det er en personlig samtale, som kan være dyb, hvis man vil. Det er en rigtig god idé, slutter Birgit Skovsbo.

Hele sektoren har i år besluttet at gennemføre samtaler med alle AMR'er, og imens fortsætter HK Kommunal Sydjylland videreudviklingen af samtalerne. Elsebeth Hansen håber på, at hun på et tidspunkt i fremtiden kan samle AMR’erne i grupper engang imellem, så de kan netværke på tværs. Der er lige nu 152 AMR’er, som er medlemmer af HK Kommunal Sydjylland.

Hvis du vil læse folderen, så klik her

 

Send besked til forfatter


Annuller

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk