HK.dk logo

Hver fjerde ved ikke, hvordan de skal håndtere butikstyve

30. marts 2017  |  HK Handel  |  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Alt for mange butiksansatte er ikke blevet oplært i, hvordan de skal håndtere tyve. Grib aldrig ind overfor butikstyve, siger HK Handels arbejdsmiljøkonsulent

Hver fjerde butiksmedarbejder har ikke fået instrukser om, hvordan de skal agere, hvis de opdager en butikstyv. Det viser en ny Epinions-undersøgelse, der bygger på interviews med 580 af HK Handels medlemmer i januar 2017.


Det betyder, at mange butiksansatte slet ikke er klædt på til at vurdere, hvordan de bedst passer på sig selv i situationerne, der i dag både er grovere og sker hyppigere end tidligere.

Det er et stort problem, fortæller Merete Hansen, der er arbejdsmiljøkonsulent i HK Handel:


Genrefoto: Colourbox

- Arbejdsmiljøloven siger, at arbejdsgiveren skal oplære og instruere de ansatte i hvordan de udfører deres arbejde uden at komme til skade. Ved butikstyveri kan der være risiko for at blive udsat for vold eller trusler om vold, og derfor bryder arbejdsgiverne reglerne, når de ikke oplærer de ansatte, siger hun.

"Medarbejderens opgave er ikke at beskytte butikkens varer og værdier. Det er at beskytte sig selv" 
- Merete Hansen, arbejdsmiljøkonsulent, HK Handel

Lad tyven gå

Merete Hansen fortæller, at der er stor forskel på butikstyvene. Nogle gange er det en ældre borger, der putter en vare i lommen. Andre gange er det hele grupper, der åbenlyst stjæler og som opfører sig aggressivt eller ligefrem voldeligt, hvis de bliver konfronteret.

- Det er hårdt for det psykiske arbejdsmiljø. Hvis man bliver truet eller slået, gør det noget negativt ved trivslen, og man kan blive utryg og bange, forklarer Merete Hansen

Alligevel kan det også være grænseoverskridende bare at lade butikstyvene slippe afsted med sprut, tøj og dyrt kød.

- For mange kan det være en krænkende oplevelse at lade tyvene vade ud gennem kassen med en kurv fyldt med varer. Så føler man sig magtesløs, siger hun.

Fra HK Handel er budskabet dog klart:

- Medarbejderens opgave er ikke at beskytte butikkens varer og værdier. Det er at beskytte sig selv. Vores anbefaling er, at man lader være med at gribe ind. Man må lade tyvene gå og ikke udsætte sig selv for farer. I sidste ende er det forsikringen, der dækker, understreger Merete Hansen. 

 

50 anmeldte tyverier - om dagen

Ifølge Danmarks Statistik, der indhenter tal fra politiet, blev der i 2016 anmeldt 18.363 butikstyverier. Det svarer til, at der hver eneste dag opdages og anmeldes 50 butikstyverier.

Har du brug for hjælp?

Oplever I uhensigtsmæssige ting på din arbejdsplads, eller har du spørgsmål til dit arbejdsmiljø? Kontakt din arbejdsmiljø- eller tillidsrepræsentant eller tag fat i din lokale HK-afdeling på 7011 4545. Du kan finde din lokale afdeling her.

Fyret på grund af tricktyv – får nu erstatning (Linket er udløbet pr 16/8 2021)

Butiksansatte: Grove tyverier skaber utryghed og afmagt

Bar Handel: Butikstyveri

Arbejdsmiljø Vold og trusler

Det oplever personalet:

I undersøgelsen har en lang række butiksansatte fortalt om deres oplevelser med butikstyve. Mange af dem fortæller, at tyverierne foregår helt åbenlyst. Her er et par eksempler:


“Blandt andet fordi vi er lavt bemandet kan tyvene tillade sig mange flere og grovere ting. De tager en kundevogn fyldt med varer, og så forsvinder de bare ud af indgangen.”


“I Netto så jeg f.eks. to mænd tømme butikken for spritvarer og derefter gå grinende ud. Personalet turde ikke gøre noget, fordi de var for unge og for få på arbejde om aftenen.”


”Butikstyven ved godt, at man ikke er så mange på arbejde på bestemte tidspunkter.”


”De truer med tæsk efter arbejdet, eller at de finder os på Facebook.”


”De går gerne til håndgemæng, hvis de bliver taget.”

Send besked til forfatter


Annuller

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk