HK.dk logo

To medarbejdere presset af leder: måtte sygemeldes og blev fyret

30. marts 2017  |  HK Stat  |  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

To medarbejdere i forsvaret måtte sygemeldes og blev efterfølgende fyret på grund af årelange problemer med chefen. Det førte til en faglig voldgift, hvor de hver kunne gå hjem med 50.000 kroner for usaglig afskedigelse.

Medarbejdere og ledere kan ikke være enige om alt. Indimellem kan et dårligt indbyrdes forhold føre til sygemelding. To HK'ere i forsvaret oplevede på egen krop, hvordan en chef pressede dem med psykisk pres og chikane på grund af uenigheder. Det førte i sidste ende til sygemeldinger og fyringer for de to HK'ere. 

Gennem flere år har de to medarbejdere følt sig chikaneret af en bestemt chef. Og gentagne gange er arbejdsmiljøkonsulenter, psykologer og andre kommet med løsningsforslag. Hver gang uden resultat, fordi de to oplevede, at ledelsen fejede forslagene af bordet, fortæller faglig konsulent i HK Stat Daniel Faber Threms.  

- Sagen opstod, fordi ledelsen ikke kunne håndtere de to medarbejdere. I stedet for at gribe fat i den situation – og løse den, valgte ledelsen at presse dem på alle mulige måder, så de blev sygemeldt. Og lige præcis derfor er det vigtigt at få beskrevet, hvorfor og hvor længe man som medarbejder sygemeldes, siger Daniel Faber Threms. 

Fik 50.000 kroner hver 

HK Stat og Moderniseringsstyrelsen indgik den 8. marts 2017 forlig i en sag om de to HK'ere ansat i forsvaret. De er blevet tilkendt 50.000 hver for deres usaglige fyringer. Daniel Faber mener, at afskedigelserne kunne være undgået, hvis parterne havde gjort brug af muligheden i overenskomsten for genplacering. 

- Hvis forsvaret havde sagt, "Vi har et job til jer et andet sted under en anden chef", ville de inden for en kort periode nok være startet op i en anden stilling. De var begge rigtig kede af at skulle ud af forsvaret. 

Hvad viser forliget? 

- Det viser, at de to medarbejdere ikke blev afskediget sagligt. 

Daniels gode råd om sygemelding 

Hvad gør jeg, hvis jeg bliver nødt til at sygemelde mig i længere tid? 

- Det er rigtig vigtigt at få en lægelig vurdering og gå videre til arbejdsmedicinsk klinik, hvis det er arbejdsrelateret. Sygemeldingen bør have en slutdato, så ledelsen ved, hvornår de kan forvente dig tilbage. Er du syg udover slutdatoen, må du sygemeldes en gang til. Når du er syg, bliver din retsstilling og virksomhedens forhold meget bedre, hvis din leder ved, hvornår du kommer, og om du kommer tilbage, siger Daniel. 

Hvad skal jeg sige til min arbejdsplads? 

- Vær åben om problemet – Kom ind til kernen. Hvis du er sygemeldt og efter to måneder ikke føler, at du kan vende tilbage pga. chefen. Så siger du "jeg ved ikke, hvornår jeg kan komme tilbage, men det er på grund af chefen, at jeg ikke kan vende tilbage". Få talt om, hvorvidt man kan komme uden om det problem. Det er vigtigt at gøre opmærksom på, at din sygemelding er på grund af arbejdsmæssige forhold, siger Daniel Faber Threms. 

Hvordan det? 

- Sygemeldinger på ubestemt tid gør svært for ledelsen at planlægge sig ud af arbejdsopgaver, og derfor bliver det nemmere for ledelsen at afskedige dig sagligt. Hvis det er for usikkert, hvornår du kommer tilbage, kan arbejdsgiver nemlig stå i en uholdbar situation, hvor de siger, at de ikke kan tåle at have en syg medarbejder. Men har du en slutdato på din sygemelding, er det meget sværere at fyre dig sagligt, siger han og tilføjer: 

- Når det er sagt, skal man selvfølgelig ikke føle sig presset til at starte igen, før man er klar til det. 


8 korte om sygemeldinger

  • Hvis du er sygemeldt på ubestemt tid, bliver det nemmere at afskedige dig sagligt 
  • Hvis du er sygemeldt på bestemt tid, kan der laves en plan for din tilbagevenden 
  • Gør det tydeligt, hvornår du kommer tilbage fra sygdom 
  • Gør det tydeligt, hvorfor du er sygemeldt 
  • Brug overenskomsten italesæt muligheden genplacering 
  • Kom ind til kernen – hvad er det præcis, dit problem er? 
  • Få lægelig vurdering af din sygdom – evt. ved arbejdsmedicinsk klinik
  • Læs på HK.DK om det gode sygefraværsforløb        

Jura Sygdom HK-medlemmer

Send besked til forfatter


Annuller

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk