HK.dk logo

Både godt og skidt med udvidet åbningstid

19. april 2017  |  MidtVest  |  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Fremover kan der handles ind i Bilka fra kl. seks morgen til 24 aften. I Bilka i Viborg betegner TR Mette Madsen det som både godt og skidt med udvidet åbningstid.

Den udvidede åbningstid trådte i kraft fredag 24. marts 2017. Tidligere har der været åbent fra kl. otte til 22. Den nye åbningstid fra kl. seks til 24 gælder alle dage, dog ikke helligdage.
- Vi fik at vide i januar, at åbningstiden ville blive udvidet. Der var indkaldt til tavlemøde kl. otte en fredag morgen, så alle medarbejdere ville få beskeden på samme tid. Og det var en besked, der lige skulle bundfælde sig, fortæller Mette Madsen om reaktionerne.

Kan det hænge sammen?

Mette Madsen

- Man kunne mærke, at der var bekymring for, om familielivet kunne hænge sammen, fortæller Mette Madsen om reaktionerne på udvidelsen af åbningstiderne i Bilka.

Mette Madsen er 33 år og har været tillidsrepræsentant for HK’erne i Bilka i Viborg siden december 2016. I alt er der ca. 500 ansatte inklusiv ungarbejdere i butikken. 
- Man kunne mærke, at der var bekymring for, om familielivet kunne hænge sammen. Personligt tænkte jeg, at det kunne være en udfordring. Jeg har to drenge på tre og seks år, der begge skal afleveres og hentes i daginstitution, og jeg havde efter beskeden om den udvidede åbningstid en weekend, hvor jeg kun tænkte på, om det kunne hænge sammen, forklarer hun.
Der var også kolleger, der var bekymrede for transporten til og fra arbejde på skæve tidspunkter, fortæller Mette Madsen.
- Er man afhængig af offentlig transport, er det ikke så nemt at komme hjem efter en vagt til kl. 24, så det var der selvfølgelig kolleger, der spekulerede over, hvordan de skulle klare, siger hun.

Skal prøves af

Medarbejderne er nu i gang med den første 16 ugers arbejdsplan med udvidet åbningstid.
- Nu skal vi have prøvet af, hvordan det fungerer. Jeg synes, der er en god fleksibilitet fra ledelsens side, og der er blevet sagt, at er der vagter, der giver problemer for nogle af medarbejderne, så må vi prøve at finde ud af det, lyder det fra Mette Madsen, der fortsætter:
- Ledelsen har jo heller ikke vidst, hvordan det bliver. Så nu må vi prøve til og så se, når den næste arbejdsplan skal laves, om der er behov for ændringer. Udmeldingen er, at der vil blive en evaluering én til én, når de første 16 uger er overstået.
- Alt nyt er jo svært. Men på sigt kan det måske blive godt. Jeg tænker, at når jeg en weekend skal være her til kl. 24, så kan jeg stadig hygge med min familie om morgenen og nå at lave noget med børnene, eksempelvis tage med til én af deres fritidsaktiviteter. 
- Og som der var én, der sagde til mig: Skulle jeg arbejde til kl. 22, var jeg jo alligevel først kommet hjem kl. 22.30, når børnene var lagt i seng. Nu kommer jeg kl. 00.30. Så den tid, jeg arbejder længere, har jeg jo alligevel ikke kunnet bruge med børnene, siger Mette, der arbejder i tekstilafdelingen.

Hvad sker der med servicen?

Mette Madsen fortæller, at der var en kollega, der fik en aha-oplevelse.
- Kollegaen havde aldrig prøvet at have en fridag på en hverdag. Men det havde hun efter sin første vagt til kl. 24, og det, syntes hun egentlig, var fedt.
- Selv har jeg prøvet at møde ind kl. seks, og jeg fandt ud af, at det egentlig var mindre stressende, fordi jeg havde god tid til at gøre klar i afdelingen, inden det store rykind af kunder kom. 
- Kunderne har endnu ikke fundet ud af, at de kan handle tidligt og sent, så på ydertidspunkterne er der ikke så mange kunder i butikken. Nu må vi se, om det kommer, men ellers kan det gøre, at vi på de tidspunkter har bedre tid til andre opgaver, forklarer hun.
- En bekymring er dog, om de udvidede åbningstider på sigt kan gå ud over servicen. Vi er jo de samme antal ansatte - der er foreløbig kun blevet ansat en ekstra til at fylde op om natten - så vagterne skal jo fordeles på de samme hænder, og det kan gøre, at kunderne vil opleve, at der er færre på gulvet til at betjene dem.

- Der vil altid være positive og negative ting. Men jeg er virkelig glad for mit job og kan ikke se mig selv andre steder, siger Mette Madsen.

Formand følger udvikling

Susanne Sommerlund, formand for HK Handel MidtVest, følger opmærksomt de udvidede åbningstider inden for butiksområdet og de udfordringer for de butiksansatte, der følger med.

- Med de nye udvidede åbningstider, der er i Bilka, kan det være svært at få familieliv og arbejdsliv til at hænge sammen. Det er derfor dejligt at se, at man i Bilka Viborg tager hensyn til medarbejderne, når der bliver lavet nye arbejdsplaner. Desværre ser vi ofte, at de gode intentioner ikke altid holder i længden, siger hun. 

Der er også dagligvarebutikker, der holder åbent alle døgnets 24 timer. Bilka i Fields i København har haft permanent døgnåbent siden december 2015. Også Bilka i Tilst ved Aarhus har siden 23. marts 2017 haft døgnåbent. Og Netto, der lige som Bilka er under Dansk Supermarked, har flittigt åbnet nye døgnbutikker blandt andet i København og Aarhus.

- Det er en udvikling, der giver nye udfordringer og rejser spørgsmål om eksempelvis løn, arbejdstidsregler eller særlige tillæg for natarbejde, siger Susanne Sommerlund.

Hun henviser til, at HK Handel og Dansk Erhverv Arbejdsgiver ved fornyelsen af Butiksoverenskomsten, der dækker 150.000 medarbejdere, har indført et tillæg for natarbejde.

- Der er ingen tvivl om, at HK Handel helst helt ville undgå, at vores medlemmer skal sætte helbredet på spil ved at gå på arbejde om natten. Men med den nye overenskomst sikrer vi i det mindste en mærkbar økonomisk kompensation for ulemperne, siger Susanne Sommerlund.

Tillægget for natarbejde er et gennembrud på overenskomsten, der ikke tidligere har haft et nattillæg. Nattillægget indføres pr. 1. marts 2017 og giver 8,60 kr. oven i det eksisterende forskudttidstillæg. I 2018 og 2019 stiger tillægget yderligere, således at der i 2019 skal betales et tillæg på 35,50 kr. i timen i tidsrummet kl. 23-06.

Parterne vil i den treårige overenskomstperiode følge og drøfte udviklingen af natarbejde i detailhandlen. Der er enighed mellem parterne om, at det vil være hensigtsmæssigt, at virksomhederne drøfter det med tillidsrepræsentanter eller samarbejdsudvalg, inden der eventuelt indføres natarbejde.

Arbejdstid

Gør en forskel på jobbet og
Udvikl dig personligt


Bliv tillidsvalgt

Følg HK MidtVest på Facebook


Se facebookside

Send besked til forfatter


Annuller

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk