HK.dk logo

Jeg har altid været loyal

24. april 2017  |  HK Privat Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Sonja Hvolgaard blev beskyldt for at stjæle kunder fra sin arbejdsplads, efter at hun havde sagt sit job op. Hun indgik et forlig, der gav hende 30.000 kroner og en halv undskyldning, men det nager hende stadig, at hun ikke gik videre med sagen sammen med HK.


Sonja Hvolgaard

Sonja Hvolgaard sidder i dagligstuen og ser ud på sin grønne have, hvor solen står højt på himlen, og buskenes små blomsterskud vidner om, at naturen har taget en beslutning om at trodse de kolde vintermåneder. Sonja Hvolgaard har også taget en beslutning. Den tog hun engang i efteråret, et stykke tid efter at hun blev bortvist fra sin tidligere arbejdsplads.

- Jeg har bestemt mig for, at jeg ikke gider at være sur og bære nag. Det er livet simpelthen for kort til, siger Sonja Hvolgaard, imens hun tænker tilbage på den solskinsdag i august sidste år, hvor hun blev bortvist fra sin tidligere arbejdsplads med begrundelsen om, at hun havde påbegyndt konkurrerende virksomhed i sin opsigelsesperiode.

- Det eneste, der nager mig den dag i dag, er uvisheden om, hvordan det kunne gå så galt. Jeg var trods alt rigtig glad for mit arbejde i langt de fleste af de år, jeg var ansat, fortæller Sonja Hvolgaard, der i godt 38 år arbejdede som revisorassistent i rådgivningsvirksomheden LandboSyd, der mod betaling ordner administrativt arbejde og giver økonomisk rådgivning til landmænd.

Den værste dag i mit liv

Halvanden måned inden bortvisningen havde Sonja Hvolgaard opsagt sin stilling i LandboSyd.
- I perioden op til, at jeg sagde op, havde jeg alt for travlt. Og selv om jeg prøvede at forklare ledelsen, at jeg ikke kunne klare arbejdspresset, havde jeg oplevelsen af, at der bare blev smidt flere og flere opgaver på mit bord. Derfor takkede jeg ja, da jeg blev tilbudt et fuldtidsjob som bogholder i en privat håndværkervirksomhed, forklarer hun.

Da Sonja Hvolgaard sagde op, var der tre landmænd, som på det tidspunkt var kunder hos LandboSyd, der spurgte Sonja Hvolgaard, om de kunne finde en ordning, så de kunne fortsætte med at have Sonja Hvolgaard som farmsekretær.

- Først sagde jeg, at det slet ikke kunne komme på tale. Men da de spurgte igen, blev jeg glad for anerkendelsen og sagde, at det var okay med mig, så længe LandboSyd kunne acceptere det, og min nye arbejdsplads ville give mig 32 timer i stedet for fuldtid, siger Sonja Hvolgaard.

De tre landmænd kontaktede derfor LandboSyd, hvor direktøren ifølge landmændene sagde, at det var i orden.
- Jeg mente, det var bedst, at kunderne selv spurgte LandboSyd. For hvis jeg spurgte, var jeg bange for, at det kunne opfattes, som om det var mig, der havde kontaktet kunderne og overtalt dem til at fortsætte med at have mig som farmsekretær og ikke omvendt, forklarer Sonja Hvolgaard, der kort efter blev ringet op af en af landmændene, der fortalte, at direktøren havde givet grønt lys.

- Jeg gik derfor ud fra, at alt var okay - lige indtil næste morgen, hvor jeg blev hevet ind på min chefs kontor og præsenteret for en bortvisning, hvor der stod, at jeg havde påbegyndt konkurrerende virksomhed i min opsigelsesperiode. Det var nok en af de værste dage i mit liv, forklarer Sonja Hvolgaard, der blandt andet blev truet med at få et erstatningskrav på halsen, hvis hun nogensinde kontaktede LandboSyds kunder igen.

- Heldigvis var min daværende tillidsrepræsentant med til samtalen, og det var en enorm støtte at have hende, fordi jeg vidste, hun havde en indsigt i, hvad man gør i den slags situationer.

Jeg stod aldrig alene

Efter bortvisningen kørte Sonja Hvolgaard og tillidsrepræsentanten direkte ud til HK-kontoret i Rødekro, hvor de talte med to faglige medarbejdere, der skrev en protest imod Sonja Hvolgaards bortvisning.

- Jeg oplevede, at de lyttede til mig og tog hånd om min sag. Det var en kæmpe befrielse, og i mødet med HK har jeg på intet tidspunkt følt, at jeg stod alene, siger Sonja Hvolgaard, der efter besøget på HK-kontoret fik en snak med tillidsrepræsentanten over en rugbrødsmad og en kop kaffe.

- Vi var kolleger i over 22 år, og min bortvisning kom også som et chok for hende, siger Sonja Hvolgaard.
- Da jeg kom hjem, var jeg stadig meget chokeret, og jeg havde mest af alt lyst til at ringe til de tre landmænd og fortælle dem, hvad der var sket, fortæller Sonja Hvolgaard, som på det tidspunkt ikke turde ringe til sine tidligere kunder af frygt for truslerne om erstatningskrav.

Heldigvis gik der kun et par timer, før den første af de tre landmænd ringede på døren - han havde nemlig hørt om Sonja Hvolgaards bortvisning og undrede sig over, hvad der foregik.

- Jeg blev virkelig glad for at se ham og bød ham selvfølgelig indenfor på en kop kaffe. Da jeg fortalte ham hele historien, blev han lige så chokeret, som jeg selv var blevet, fortæller hun.

Dagen efter kørte de tre landmænd sammen ud til LandboSyd for at forklare, at Sonja Hvolgaard bestemt ikke havde prøvet at stjæle dem som kunder. Men på trods af at landmændene gik til LandboSyds bestyrelse og protesterede imod bortvisningen, blev foreningen ved med at fastholde, at Sonja Hvolgaard havde handlet illoyalt over for LandboSyd.

- Jeg har altid været loyal over for mine arbejdspladser og gjort, hvad jeg fik besked på. Derfor påvirkede det mig selvfølgelig, at jeg pludselig blev stemplet som én, man ikke kunne stole på, siger Sonja Hvolgaard.

Optimismen dalede

I de efterfølgende uger prøvede Sonja Hvolgaard at bevare fatningen, men det var svært at holde humøret højt.
- Jeg var sikker på, at de ville komme til fornuft og trække bortvisningen tilbage, men det gjorde de ikke. Som ugerne gik, dalede min optimisme, og jeg begyndte at bebrejde mig selv, at jeg var blevet bortvist. På en eller anden måde var det lettere at skyde skylden på mig selv frem for at indse, hvor uretfærdigt jeg var blevet behandlet, forklarer Sonja Hvolgaard, der samtidig undrede sig over, at der ikke var flere af hendes tidligere kolleger, som prøvede at kontakte hende.

- Der var selvfølgelig nogle, der ringede eller skrev, og det blev jeg rigtig glad for. Men den dag i dag tænker jeg stadig på, hvorfor der ikke var flere af mine gamle kollegaer, som interesserede sig for at høre min side af sagen, fortæller hun.

En måned efter bortvisningen mødtes Sonja Hvolgaards repræsentanter fra HK/Privat med LandboSyds repræsentanter fra arbejdsgiverforeningen Dansk Erhverv for at drøfte sagen og overveje, om der var mulighed for at forlige den.
- HK/Privats faglige juridiske konsulent opfordrede mig til at gå videre med en retssag, men jeg havde brug for at få hele cirkusset afsluttet, så jeg kunne komme videre, forklarer Sonja Hvolgaard, der endte med at få en særlig fratrædelsesgodtgørelse for den uberettigede bortvisning på 30.000 kroner og et dokument, skrevet af advokater fra HK og Dansk Erhverv, hvor der står, at begge parter har begået fejl.

- Set i bakspejlet kan jeg godt se, at det er noget pjat at skrive, at begge parter har begået fejl. Jeg havde jo ikke gjort noget forkert. Men på det tidspunkt orkede jeg simpelthen ikke mere, og det var derfor, jeg accepterede forliget, fortæller Sonja Hvolgaard, som dog gjorde krav på, at dokumentet blev sendt rundt til de ansatte ved LandboSyd.

- Desværre har jeg talt med flere af mine tidligere kolleger, der ikke har forstået dokumentet som et bevis på min uskyld. Derfor overvejer jeg somme tider, om det havde været bedre at gå hele vejen med en retssag, siger Sonja Hvolgaard, der på trods af overvejelserne har valgt at lægge episoden bag sig.

- Jeg gider ikke at bruge mere tid på at gå og være ærgerlig over, hvordan det hele endte. Det er ikke sundt at bruge energi på negative tanker, siger Sonja Hvolgaard, imens solnedgangen lyser ind i stuen og understreger Sonja Hvolgaards pointe.

Ansættelse Retssager

hvis du bliver anklaget af din arbejdsgiver

Kontakt hurtigt din fagforening (eller din tillidsrepræsentant, hvis du har en), hvis du bliver udsat for en uberettiget bortvisning på din arbejdsplads. I din fagforening vil du blive mødt af faglige medarbejdere, der kan hjælpe dig.
Få altid alting på skrift. Hvis landmændene havde bedt direktøren fra LandboSyd om at maile dem en skriftlig erklæring, hvor der stod, at det var i orden, at landmændene og Sonja Hvolgaard fandt en ordning, så de kunne beholde Sonja Hvolgaard, var sagen måske ikke kommet så vidt.
Mærk efter, om du er parat til at afslutte en sag, selv om du ikke er blevet fuldstændig renset for anklager. Selv om det kan være hårdt at være i konflikt med sin tidligere arbejdsplads, kan det somme tider betale sig at fastholde sin uskyld, så du ikke, som Sonja Hvolgaard, står tilbage og fortryder, at du ikke gik videre til retssystemet med sagen.
Kilde: Monica Jørgensen Hovgaard, faglig juridisk konsulent i HK/Privat

Send besked til forfatter


Annuller

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk