HK.dk logo

Tillidsvalgte med inspiration fra ”Fjerne Kyster”

24. april 2017  |  Midt Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Der er god chance for, at din tillids- eller arbejdsmiljørepræsentant har vind i håret og fortæller anekdoter fra de syv verdenshave i den kommende tid.

For da HK Midt inviterede til uddannelsesdag for alle tillidsvalgte handlede det om god dialog gennem spørgeteknik – og om Emil Erichsens erfaringer med ledelse til søs.

Den populære skipper fra det gode TV-skib HAVANA var blevet landkrabbe for en dag, da han besøgte Odin Havnepark og holdt oplæg for de næsten 80 tillids- og arbejdsmiljørepræsentanter, der deltog i uddannelsesdagen.

Det kom der et yderst inspirerende indspark ud af med maritime ledelseserfaringer, ’open spaces’ og god spørgeteknik, som de tillidsvalgte nemt kunne tage med sig tilbage til hverdag og arbejdsplads:

Jeg synes, det var meget interessant, og jeg vil da gerne tilstå, at Emil Erichsen var en af grundene til, at jeg meldte mig til dagen.

Ina Hansen
Ina Hansen 
Tillidsrepræsentant i Bilka 
- Jeg synes, det var meget interessant, og jeg vil da gerne tilstå, at Emil Erichsen var en af grundene til, at jeg meldte mig til dagen. For jeg har ikke bare set alle programmerne ”Fjerne kyster”. Jeg synes også, at Emil har noget på hjerte, som vi kan bruge i hverdagen, og så er han passioneret omkring det, han beskæftiger sig med. Det kan vi andre helt sikkert lære af, konstaterer Ina Hansen, der er tillidsrepræsentant i Bilka: 

- Det er for eksempel tankevækkende, at de ikke har haft mobiltelefoner med på sejlturen. Emil beskriver, hvor vigtigt det er at være tilstede i nuet og koncentrere sig om det, man nu engang laver. I stedet brugte de meget af tiden ombord på at tale sammen, siger hun og tilføjer om uddannelsesdagen: 

For mig har det været dagens vigtigste budskab, at jeg skal lytte mere, end jeg taler!”Spændende dag, hvor tiden gik hurtigt…”

Anne Traun Ulriksen
Anne Traun Ulriksen
Tillidsrepræsentant-suppleant hos
Syddansk Universitet
Alle tillidsvalgte i HK Midt var inviteret, på tværs af de fire sektorer. Det gav ikke bare ny viden og spændende værktøjer omkring dagens hovedemne: spørgeteknik. Det gav også vigtig videndeling og networking på tværs af sektorerne, hvor tillidsfolk og arbejdsmiljørepræsentanter alle skal agere i det samme spændingsfelt mellem ledelse, HK Klub og kollegerne:

- Det var en spændende dag, hvor tiden gik hurtigt, fordi der var gode øvelser undervejs, gode oplægsholdere og en masse ting at tænke over. Ting vi kan prøve af derhjemme, fortæller Anne Traun Ulriksen fra SDU, hvor hun er TR-suppleant og skal i gang med uddannelsen til tillidsrepræsentant:

- Øvelser og netværk på tværs i løbet af dagen gør også, at vi hører om, hvordan det er på andre arbejdspladser. For selvom vi alle er medlemmer af HK Privat Midt, så er vi i forskellige verdener og miljøer, hvor vi kan give hinanden indspark til at tænke på en ny og anderledes måde.

- Øvelsen med Open Spaces* var vildt spændende. Her hørte vi netop en masse om, hvordan andre gør tingene, og jeg har virkelig lyttet og fået noget med omkring, hvordan du bliver hørt og brænder igennem. For eksempel ved at gøre det til en del af din spørgeteknik, at det er okay, hvis der er stille et øjeblik, mens du venter på svar. 

...et er okay, hvis der er stille et øjeblik, mens du venter på svar. 

*Open Spaces var en succes, hvor deltagerne kunne gå rundt mellem 4 tavler med hver sit spørgsmål. Så kunne de komme med deres input, eller bare lytte, og så gå videre i rækken. Spørgsmålene var bl.a. "Hvordan brænder du igennem med dit budskab" & "Hvordan påvirker kropssprog kommunikationen".
 

”At lytte er noget med at spørge…”

For Peter Storm Enemærke, der er tillidsrepræsentant i IKEA, blev det en uddannelsesdag, der gav ham mange brugbare svar – bl.a. om at spørge rigtigt:

Når vi skal værne om vores medlemmer og tale vores sag for dem, så giver god spørgeteknik og den rigtige brug af hv-spørgsmål mulighed for at komme mere i dybden med tingene.

Peter Storm Enemærke
Peter Storm Enemærke
Tillidsrepræsentant i IKEA 
-  Dybden giver vigtig viden, der igen giver et stærkere udgangspunkt og mere ballast i hverdagen, både for medlemmerne og mig som tillidsrepræsentant, siger Peter. 

Ligesom Anne fandt Peter at Open Spaces-øvelsen var meget lærerig:
- Det var en sjov øvelse, der opfordrede alle til at deltage. Selv nåede jeg at besøge 2-3 af standene, og Open Spaces er et godt billede på, at vi på uddannelsesdagen ikke havde nogen ”hat” på. Jeg tænkte ikke over, at nogle af os var tillidsrepræsentanter og andre arbejdsmiljørepræsentanter. Dialogen kørte bare.

- Jeg synes, at dagen i dag – og uddannelsesdagene i HK generelt - giver mig energi til at fortsætte arbejdet som tillidsrepræsentant. Jeg vil blandt andet bruge noget af det, jeg har lært til sparring i klubarbejdet, til glæde for mine kolleger. 

Gode kolleger gør
arbejdsdagen bedre

Læs mere

Gode kolleger gør
arbejdsdagen bedre


Læs mere

Tag det næste skridt I dit arbejdsliv

Tag det næste skridt I dit arbejdsliv


Send besked til forfatter


Annuller

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk