HK.dk logo

De små successer og alt det, der giver motivation

25. april 2017  |  HK Kommunal  |  Mogens Jepsen

Malene på 21 år lider af social angst. Men med hjælp fra Bettina Nordvang kom hun i gang i den lokale Netto, hvor hun nu arbejder 20 timer om ugen.

Virksomhedskonsulent Bettina Hovvang hjælper udsatte unge med at finde fodfæste i livet. Det er et arbejde, hvor hun har fokus på de små succeser og de oplevelser, der giver energi og motivation

For nylig ringede telefonen på Kommunalbladets redaktion. Det var Bettina Hovvang.

- Ved I hvad. Jeg er simpelthen så træt af kun at læse negative historier i medierne om mit arbejde. Jeg er faktisk enormt stolt over mit job og i al beskedenhed også stolt over mine resultater. Det giver mig en enorm arbejdsglæde og motivation at se, hvordan et ungt menneske kan flytte sig og lige så langsomt se en fremtid for sig.

Disse var ordene fra Bettina Hovvang, og hendes job er nu på femte år at være virksomhedskonsulent i Nordfyns Kommune.

Og nu byder hun så indenfor på kontoret i Søndersø for at fortælle mere om faglig stolthed, motivation, glæden ved de små succeser og ikke mindst at have fokus på, hvad man har fokus på.

- Jeg møder kolleger, der ikke tør fortælle åbent om, hvad de laver, hvis de for eksempel arbejder i et jobcenter. Men jeg vil have lov til at være stolt over mit job, og de resultater jeg opnår. Og det er jeg i øvrigt også, siger Bettina Hovvang.

Til daglig sidder hun med unge aktivitetsparate, hvilket vil sige unge mellem 18 og 29 år, som er mere end et år væk fra uddannelse eller ordinær job, for eksempel fordi, de har oplevet svigt i opvæksten, har psykiske diagnoser – eller anden bagage, som gør vejen til et fast job svær og meget lang.

Højlydte ”yeees”

For Bettina Hovvang handler det om at have fokus på de små succeser i arbejdet. Og når hun siger fokus, så handler det ikke om en forslidt kliche, men derimod at man viser det, fortæller om det og ikke lader den pressede hverdag, den nye reform eller andre problemer overskygge de succeser.

Hun er kendt for at være den, der højlydt give udtryk for et gennembrud.

Det kan være et højlydt ”yeees”, når en virksomhedsaftale er i hus, eller det kan være når kolleger over kaffen fortæller om de gode oplevelser, de har haft i løbet af ugen. Det kan også være, når deres teamleder Janne inviterer på smørrebrød, fordi holdet har opnået fine resultater.

Men mest af alt handlet det om den følelse, Bettina Hovvang får, når hun på gaden møder en af sine tidligere ”unge”, som nu er kommet videre, og som siger til Bettina: - Hvor er det godt, jeg mødte dig.

Det er sådanne oplevelser, der har skabt hendes mantra: Hav fokus på de oplevelser som giver energi og motivation.

- Det fokus kan jeg nemlig selv vælge. Jeg er jo ikke mere hellig end, at jeg også får lyst til at skrige over de vilkår, vi bliver givet eller, at vi nu er flyttet i storrum, men det kan jeg ikke gøre så meget ved. Det, jeg selv kan styre, er, hvad jeg har fokus på, og hvad jeg lader mig fylde af.

Succeshistorien

Borgeren Malene på 21 år er et meget godt eksempel på en af de succeshistorier, som Bettina Hovvang ”lever af”.

Malene gik ud af 7. klasse, boksede blandt andet med social angst, blev mere og mere isoleret og følte slet ikke, at der var en plads til hende.

Malene fik en mentor, som var med til at motivere hende, og da hun startede i sit forløb på jobcentret, gjaldt det for Bettina Hovvang om hurtigt at udnytte den lille gnist, som var blevet tændt. Malene nikkede ja til at afprøve sig selv i to gange to timer om ugen i den lokale Netto som assistent. Så Kommunalbladet smutter omkring Netto for at høre Malenes historie.

- Jeg kan huske, at jeg stod ude på P-pladsen den første gang og klaprede med tænderne af nervøsitet og kunne ingenting sige. Men jeg kom i gang, og nu er jeg oppe på 20 timer om ugen og skal snart i gang med et EGU-forløb. Nu føler jeg, at jeg har en fremtid og nok skal klare mig, fortæller Malene.

Fik en fremtid

Det er sådanne historier, der gør, at Bettina Hovvang går motiveret på arbejde – ja, endda til tider ikke kan få armene ned af bare glæde.

- Jeg kan huske en dag, hvor en ung pige fik en sms, om hun kunne mødes med en veninde, men måtte afslå, fordi hun skulle på arbejde. Du drømmer ikke om, hvad den sætning gjorde ved hende, da hun hørte sig selv sige den. Hun betød noget, og hun havde en fremtid, hvor hun kunne komme til at klare sig selv, fortæller Bettina Hovvang.

I hendes optik handler det hele om fokus. Dels borgerens eget fokus på det der virker og der, hvor der er fremskridt og muligheder, dels hendes eget fokus – nemlig i forhold til hele tiden at huske på de små succeshistorier. Og huske at fortælle om dem. Og være stolt over.

Send besked til forfatter


Annuller

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk