HK.dk logo

HK vinder vigtig sag over Randers Kommune

26. april 2017  |  Østjylland  |  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Randers Kommune handlede ansvarspådragende, da den først begik en fejl og derefter var for længe om at handle på et krav om at iværksætte en arbejdsprøvning af et medlem af HK. Det mener Landsretten, der har tilkendt HK-medlemmet erstatning.

Skal borgeren bære den økonomiske risiko for, at kommunen træffer en forkert afgørelse og efterfølgende er for længe om at iværksætte den nødvendige afklaring? Nej, lyder det fra Landsretten, der netop har haft spørgsmålet til behandling i en ankesag anlagt af HK Østjylland på vegne af Birte Sørensen mod Randers Kommune.

- Vi er meget tilfredse med dommen. Den viser, at det er kommunernes ansvar for det første at sørge for, at de afgørelser, de træffer, er korrekte og for det andet at iværksætte nødvendige tiltage i forbindelse med afklaring så hurtigt som muligt, mens borgeren stadig har ret til økonomisk understøttelse, lyder det fra Mie Andersen, advokat hos Elmer Advokater, der har ført sagen for HK Østjylland.

Sagen handler om Birte Sørensen, der i halvandet år var uden indtægt, fordi Randers Kommune havde standset hendes sygedagpenge med påstand om, at hun sagtens kunne arbejde i 37 timer, hvis bare der blev taget skånehensyn. Men den afgørelse var forkert, lød det fra Beskæftigelsesankenævnet, der samtidig pålagde kommunen at iværksætte en arbejdsprøvning af Birte Sørensen. Det skete først halvandet år senere og i den periode havde Birte Sørensen ingen indtægt.

- Når en kommune begår en fejl, så må man også samle regningen op, lød det fra Mie Andersen som argument for at rejse sagen mod Randers Kommune.

I byretten blev Randers Kommune frikendt, men nu har Landsretten altså ændret dommen til fordel for HK og Birte Sørensen.

- Det er en velbegrundet dom, Landsretten har afsagt, der helt klart siger, at når en kommunes afgørelse bliver tilsidesat af Beskæftigelsesankenævnet som forkert, og i samme afgørelse bliver pålagt at iværksætte en arbejdsprøvning af borgeren, så har kommunen et ansvar for at handle på den viden og iværksætte den arbejdsprøvning så hurtigt, som muligt. Sygdom blandt kommunens personale og et stort arbejdspres er ikke lovlige undskyldninger. Det kan vi naturligvis kun være enige i, siger Mie Andersen.

Birte Sørensen glæder sig over, at sagen nu er afsluttet.

- Det luner naturligvis at have fået en erstatning, men det vigtigste for mig er, at retfærdigheden er sket fyldest. Kommunen begik en fejl og satte mig i en meget svær økonomisk situation. Og det glæder mig, at det Landsretten er enig med mig i, at den, der begår fejlen også må betale prisen, siger Birte Sørensen.

Siden afgørelsen kom, har hun haft svært ved helt at forstå, at kampen nu er slut og hun er vinderen.

- Det har fyldt rigtig meget og jeg kunne ikke have stået det igennem uden hjælp fra Steffen Friis i HK Østjylland. Han har været der for mig hele vejen igennem. Jeg er jo bare en lille brik i den store kommunes spil, men når man selv har en stærk organisation i ryggen, så kan det faktisk godt lade sig gøre at kæmpe og få retfærdighed, siger Birte Sørensen.


Retssager

HK ØSTJYLLAND
PÅ FACEBOOK


Besøg os her

Send besked til forfatter


Annuller

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk