HK.dk logo

Er det den rigtige borger?

01. maj 2017  |  HK Kommunal  |  Mogens Jepsen Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

En sag fra Kolding understreger vigtigheden af, at sagsbehandlere sikre sig at det er den rigtige borger man taler med. Læs anbefalinger og råd i en artikel fra Kommunalbladet.

En syrienskriger fik gennem et år udbetalt over 100.000 kroner i kontanthjælp – selv om han altså var i krig i Syrien.

Svindelen kunne ske, fordi en anden person kom til møder med forvaltningen og her udgav sig for at være den udrejste.

Sagen, som i øvrigt er grundigt beskrevet i Ekstra Bladet, er nu blevet rejst i Folketinget over for beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V).

Det er sket med spørgsmålet: ”Hvordan vil ministeren sikre, at det er den rette modtager, der får udbetalt offentlige ydelser, f.eks. kontanthjælp”?

Kan afkræve ekstra billedlegitimation

I svaret siger ministeren, at han jeg finder det katastrofalt, at en person kan modtage ydelser i et helt år uden, at det opdages.

-   Derfor er det afgørende, at alle myndigheder er opmærksomme på disse tilfælde og gør alt, hvad de kan for at forhindre, at det kan ske.

Han pointerer, at kommunerne kan afkræve yderligere identifikation, herunder billedlegitimation, hvis det skønnes relevant i det konkrete møde med ydelsesmodtageren.

Læs om anbefalinger og råd i Kommunalbladet

Troels Lund Poulsen vil nu invitere de borgmestre, som haft sager om fremmedkrigere på offentlige ydelser, til en drøftelse af problematikken, herunder hvad disse kommuner har sat i værk for at forhindre lignende sager.

- Jeg vil lytte til, hvad borgmestrene har af erfaringer fra de pågældende sager og deres mulige forslag til lovgivningsmæssige ændringer.

Ministeren har dog endnu ikke taget stilling til om fx yderligere krav til billedlegitimation er en fornuftig løsning.

HK Kommunalbladet har tidligere i en artikel behandlet emnet ”autentifikation”, som er det forvaltningsmæssige begreb for, hvordan man som sagsbehandler sikrer sig, at det er den rigtige borger, man har med at gøre.

Artiklen indeholder blandt andet flere råd og anbefalinger.

 


Social og beskæftigelse Ydelse og borgerbetjening Administration

Send besked til forfatter


Annuller

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk