HK.dk logo

Forskning slår fast: Helbredstjek virker ikke

04. maj 2017  |  HK Kommunal  |  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Man bliver ikke mindre syg af at få tjekket sit helbred regelmæssigt, viser en ny undersøgelse, der strækker sig over tre årtier.

Du bliver ikke mere rask af at gå til jævnlige helbredstjek, det slår ny forskning fast.

- Vi finder ingen gavnlig effekt af at invitere borgere til helbredstjek. De, der er blevet tilbudt regelmæssige tjek, bliver lige så ofte syge som andre, siger Allan Linneberg, der er klinisk professor på Københavns Universitets Institut for Klinisk Medicin til Videnskab.dk.

Sammen med en række forskere har han gennem tre årtier fulgt 17.845 ganske almindelige mennesker fra Københavns. 4.789 af dem blev inviteret til helbredstjek 3 gange mellem 1982 og 1994. Hvis de mødte op, målte en sygeplejerske deres blodtryk, kolesteroltal, BMI og fedtprocent. Hvis der var tegn på begyndende sygdom, blev de opfordret til at gå til egen læge. De resterende 12.994 personer blev ikke inviteret til helbredstjek.

Måske risiko for blodprop ved heldbredstjek

Et par årtier senere - i 2012 - undersøgte forskerne, hvordan det stod til med forsøgspersonernes helbred. Og det viste sig, at der ingen forskel var på forekomsten af hjertesygdomme hos dem, der var blevet inviteret til helbredstjek for 25 år siden og dem, der ikke blev inviteret til tjek, viser undersøgelsen, som er publiceret i det videnskabelige tidsskrift International Journal of Epidemiology.

Dødeligheden var også omtrent lige høj i de to grupper. Kun på ét område var der en foruroligende forskel på dem:

-Vi ser en lidt højere risiko for blodprop i hjernen hos dem, der blev inviteret til helbredstjek. Det kan sagtens være en tilfældighed, men det kan også være en skadevirkning, siger Allan Linneberg.


Send besked til forfatter


Annuller

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk