HK.dk logo

Myten om dovne ledige holder ikke

04. maj 2017  |  HK Kommunal  |  Jens Laursen Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Den danske beskæftigelsesindsats er europamester i jobskabelse.

I Danmark finder arbejdsløse hurtigt vej til et nyt arbejdsfællesskab. Op mod 99 procent af arbejdsstyrken er i job, inden ledigheden har varet et år. Dermed er Danmark det land i EU, der er hurtigst til at få ledige i arbejde. Det viser en ny analyse fra Danske A-kasser.

Analysen, der er foretaget på baggrund af tal fra EU's statistiske database Eurostat, viser også, at mere end en tredjedel af dem, der var ledige i andet kvartal af 2016, har fundet arbejde i tredje kvartal. Også i den sammenhæng indtager den danske beskæftigelsesindsats førstepladsen blandt landene i EU.

I Danske A-kasser peger direktør Verner Sand Kirk på, at tallene slår hul på myten om, at de ledige venter med at finde arbejde til dagen før de løber tør for dagpenge. 

Ingen hængekøje-effekt

Tallene peger også på, at der ikke er brug for flere stramninger af reglerne over for de ledige, mener professor Per Kongshøj Madsen fra Aalborg Universitets Institut for Statskundskab.

- Der er ikke noget, der tyder på, at vores dagpengesystem får danskerne til at placere sig trygt og godt i hængekøjen, når de bliver arbejdsløse. Vi har en meget hurtig bevægelse fra arbejdsløshed til beskæftigelse og en meget lav langtidsledighed sammenlignet med andre lande, siger han til Avisen.dk.

Fleksibilitet og sikkerhed

Professoren angiver Danmarks meget fleksible arbejdsmarked som årsag til de gode beskæftigelsesresultater. I den danske flexicurity-model er det nemlig ifølge Per Kongshøj Madsen på én og samme tid lettere for virksomhederne at fyre og for lønmodtagerne at finde nyt arbejde. 

Den forholdsvis lette adgang for virksomhederne til at skille sig af med ansatte bliver opvejet af, at man i Danmark har et stærkere sikkerhedsnet i form af dagpenge og nogle jobcentre og A-kasser, der hjælper de ledige med at finde et nyt job, mener professoren.Social og beskæftigelse

Send besked til forfatter


Annuller

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk