HK.dk logo

Ny rapport: Tusindvis af fejl i EFI-test

04. maj 2017  |  HK Stat  |  HK SKAT  |   | 

3.400 af de test, der blev gennemført af det omdiskuterede skatteinddrivelsessystem EFI, slog fejl. Alligevel blev det taget i brug. It-ekspert efterlyser realistiske test af it-systemer og inddragelse af brugerne tidligt i forløbet.

Et af de vigtigste it-systemer bag massefyringerne i Skat, EFI-systemet, der havde til opgave at inddrive danskernes gæld til det offentlige - havde fejl i tusindvis, da systemet blev lanceret i 2013. Det skriver Radio24syv, der har fået adgang til en endnu ikke offentliggjort rapport.

Det fremgår af rapporten, at Skat - inden lancering - skulle gennemføre 9.700 tests af programmeringen i det komplicerede system EFI, inden systemet blev sat i drift. 5.700 lykkedes, 3.400 fejlede. 600 blev aldrig gennemført, viser den fortrolige rapport, som Radio24syv har fået udleveret dele af. Alligevel blev systemet sat i drift.

- Alle it-folk ved, at hvis kun halvdelen af test-cases er i orden, så er systemet helt til rotterne, siger professor ved IT-Universitetet i København og forfatter til rapporten, Søren Lauesen, der også tidligere har rådgivet Rigsrevisionen om fejlslagne offentlige it-systemer, herunder netop EFI.

Fyring af pantefogeder var graverende

Som en del af den centralisering blev 1.000 ansatte i Skat afskediget allerede i 2005, og med en automatiseret gældsinddrivelse kunne yderligere 300 pantefogeder skæres væk, fremgår det af rapporten.

Og netop fyringen af pantefogederne er ifølge it-professor Søren Lauesen en af mange graverende fejl:

- Man var slet ikke klar over, hvad en pantefoged egentlig gør. En masse fagekspertise gik tabt under digitaliseringen af gældsinddrivelsen, siger Søren Lauesen til Radio24syv.

Seniorkonsulent Søren Skaarup fra Rambøll Business Technology rådgiver blandt andre offentlige institutioner om it-anvendelse. Han siger til HK Statbladet, at grundighed og ordentlighed er afgørende, når en virksomhed vil hente besparelser ved at indføre nye it-systemer.

Ekspert: Giv politikerne et reelt billede

Skaarup udtaler sig ikke specifikt om EFI-systemet. Men hans generelle anbefaling er, at offentlige virksomheder laver en vurdering af, hvor usikre de antagelser er, som man baserer sin beregninger af gevinster på. Desuden tilråder han en risikovurdering af projektet og implementeringen af det, inden en offentlig virksomhed fyrer medarbejdere for at spare penge ved ny it.

De ansvarlige politikere skal ikke kun have et glansbillede, men også et indtryk af usikkerhederne i projektgrundlaget og hvad der kan gå galt, mener han:

- Business casen, der ligger bag et it-projekt bør vise både gevinster (i form af fx besparelser eller kvalitetsforbedringer) og de forudsætninger, man lægger til grund for, at gevinsterne kan realiseres. Det skal også fremgå, hvordan man helt konkret vil realisere forbedringer og gevinster, hvad der kan gå galt, og hvordan man kan forebygge, at det det går galt, mener Søren Skaarup.

- Alle antagelser bag beregningen bør være velbegrundede og baseret på dokumenteret og relevant viden fra virkeligheden, og ikke på varm luft, ønsketænkning eller udenlandske erfaringer eller erfaringer fra andre sektorer med tvivlsom relevans for en dansk offentlig sammenhæng, understreger it-eksperten.

Han tilføjer, at man bør kunne se de forudsætninger, beregningen bygger på, og man bør præsentere politikerne for beregninger med usikkerheder og risikovurdering og ikke kun vise dem et idealscenarie for projektet.

Tag brugerne med hele vejen

En risiko er fx, at man ved at fyre medarbejdere uden tilstrækkelig indsigt, i hvad arbejdet faktisk går ud på, uden en grundig brugerinddragelse og uden en foregående og realistisk test, mister værdifulde funktioner, man på grund af en for snæver forståelse af opgaven har overset, lyder hans pointe:

- Besparelsen kan meget vel opstå ved, at man med et nyt it-system fjerner nogle måske kedelige manuelle arbejdsgange. Men måske fjerner man samtidig fx en kvalitetskontrol, som medarbejderne hidtil upåagtet har gennemført som en del af deres arbejde, eller man fjerner et tryghedsskabende kontakt for de borgere, medarbejderne er i kontakt med. Blandt andet derfor skal man have en dyb forståelse for den kontekst, it-systemet skal fungere i – også ud over hvad det lige er for nogle opgaver, it-systemet i sig selv skal løfte. Og man skal teste systemet på real life-data og i real life-situationer, altså så virkelighedsnært som muligt, siger Søren Skaarup.

Han opfordrer samtidig til altid at tage brugerne med i arbejdet med at udvikle og teste nye it-systemer.

Man brugertester ofte i et kunstigt set up – og man involverer ofte brugerne for sent. Man burde inddrage medarbejder og borgere hele vejen gennem udviklingen og testen af et it-projekt. Det er dem, der kender opgaverne og dem, der skal anvende systemet, siger seniorkonsulenten.

Det er ikke lykkedes for radiostationen, der skriver om de mange fejl i testene af EFI, at få kommentarer fra en række af de i alt ni ansvarlige skatteministre. ”Hverken Kristian Jensen (V), Morten Østergaard (RV) eller Troels Lund Poulsen (V) har reageret på vores henvendelser. Holger K. Nielsen (SF) og Benny Engelbrecht (S) har ingen kommentarer,” skriver Radio24syv.

Næstformand: Lær af fejlene

Næstformand i HK Stat Peter Raben mener, at det er afgørende, at politikerne og toppen i Skatteministeriet lærer af fejlene og ikke lader sig forblænde igen.

- 3.400 fejl er jo et rystende tal. Medarbejderne i Skat har gang på gang advaret mod at have blind tiltro til nye systemer, men skatteministeriets top og politikerne har vendt både det døve øre og det blinde øje til kritikken. For at spare penge fyrede man en masse erfarne skattefolk og starter et system selv om man ved, at der er massive problemer. Det har kostet samfundet et ufatteligt milliardbeløb, som kunne have været brugt på velfærd, siger han.


 

Sidst opdateret 04. maj 2017 kl. 03:30

Digitalisering Administration SKAT

flere Nyheder om skat


Toppolitikere på folkemøde: Skat har brug for flere penge

15. juni 2018  | HK Stat

Der blev lovet flere ressourcer til Skat, da HK Stat sammen med FSR – Danske Revisorer diskuterede status på Skat med skatteminister Karsten Lauritzen


HK Stat på Folkemødet: Ordkamp for HK-job og fælles velfærd

12. juni 2018  | HK Stat  | HK SKAT

Det handler om HK-job og om hele Danmarks velfærd, når HK Stat løfter sin røst på Folkemødet. En eksplosion i antallet af akademikere i staten og fortsatte problemer i Skat med at kontrollere snyd og kradse danskernes gæld ind er afsæt for to debat-events.


Flytteplan i Skat: 2.600 fik besked om deres fremtid

14. december 2017  | HK Stat  | HK SKAT

Nogle var i chok, nogle fik en forventet flytning, og andre åndede lettet op. Tusindvis af medarbejdere i Skat fik torsdag den 14. december besked om deres fremtidige arbejdssted. For nogle flytter jobbet til den anden ende af landet.


Massivt flertal vil have bedre skattekontrol

27. november 2017  | HK Stat  | HK SKAT

83 procent af danskere vil gerne have en bedre og mere fair skattekontrol, viser en ny måling. Et klart flertal mener, at der skal ansættes flere folk i Skat til at løfte opgaven med bedre kontrol. Regeringen må lytte, siger HK Stat-formand Rita Bundgaard. Et stærkere skattevæsen er åbenlyst en folkesag, siger LO's formand.


Skat ansætter udlærte elever i stakkevis

14. november 2017  | HK Stat  | HK SKAT

Tidligere var det stort set utænkeligt for elever i Skat at få job i organisationen, når deres elevtid sluttede. Sådan er det ikke mere. Alene i 2017 har Skat ansat 91 procent af de EUD-elever, der er blevet udlært hos dem i år.


S og DF lover ekstra medarbejdere til Skat

12. oktober 2017  | HK Stat

HK Stat, LO og FSR – danske revisorer stod 11. oktober 2017 bag høringen "Milliarder på spil" på Christiansborg. Alle i panelet var enige om at styrke Skat.


HK Stat går sammen med LO og revisorer for bedre skattekontrol

11. oktober 2017  | HK Stat

1.000 flere folk til skattekontrol kan skaffe 29 milliarder mere i statskassen frem mod 2025. Det viser en ny rapport udarbejdet for HK, LO og FSR – Danske Revisorer. Win win for alle undtagen snyderne, siger LO-formand Lizette Risgaard.


Milliarder på spil: Høring om Skat i Folketinget

18. september 2017  | HK Stat  | HK Danmark

I samarbejde med LO og FSR - Danske Revisorer sætter HK Danmark og HK Stat fokus på redningen af Skat med en høring i Folketinget den 11. oktober. Selv om der er blevet sat flere penge af til Skat, mangler der stadig penge til det nødlidende kontrolområde. Og der er milliarder på spil.


Skattedebat på Folkemødet: Sygt Skat frister svage sjæle

16. juni 2017  | HK Stat

Hvad skal der til, for at fremtidens skattevæsen fungerer? Det var emnet for en paneldebat arrangeret af Danske Revisorer på Folkemødet 2017, hvor blandt andre HK Stat-formand Rita Bundgaard udfordrede skatteministeren på spørgsmål om, hvordan man bedst får kontrol over skattesnyd.


HK Stat: Løfterig plan kræver rekruttering i stor stil

13. juni 2017  | HK Stat  | HK SKAT

Regeringen har sat det lange lys på og lagt en løfterig plan for den nødvendige reorganisering af Skat. Den kommende rundflytning bliver hård kost for medarbejderne. Med den påkrævede udvidelse af antallet af medarbejdere bliver der tale om en kæmpe rekrutteringsopgave, som HK gerne hjælper med, siger Rita Bundgaard, formand for...


 Se alle nyheder

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Brug for HK?

Ring til os

HK's fagforening: 7011 4545

Åbningstid: Lukket for i dag

HK's a-kasse: 7010 6789

Åbningstid: Lukket for i dag

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Brug for HK?

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Ring til os

Fagforeningen: Mandag til torsdag kl. 8.00-17.00. Fredag kl. 8.00-16.00. A-kassen: Mandag og onsdag: 08.00-17.00 Tirsdag og torsdag: 08.00-12.00 Fredag: 08.00-16.00

HK's fagforening: 7011 4545

HK's a-kasse: 7010 6789

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk