HK.dk logo

Hjernekraft skal vinde over muskelkraft

08. maj 2017  |  HK Privat  |  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Fremtiden kræver uddannelse - den rigtige uddannelse vel at mærke. Under paneldebatten på branchesektionernes Politisk-Kulturel Konference blev der kigget ind i fremtiden med en blanding af dystre forudsigelser og glødende begejstring. Efter debatten var der et bredt udvalg af workshops.


Fotos: Jeppe Carlsen

Uddannelse. Uddannelse. Uddannelse. Ordene falder fast ud af munden på Lizette Risgaard, formanden for LO, da hun giver sit bud på, hvordan vi møder den disruption, som kommer til at kendetegne vores fremtidige arbejdsmarked - altså den teknologiske udvikling, der kommer til at vende op og ned på det, vi kender.

Og ni af profilerne i debatpanelet, der er samlet til branchesektionernes Politisk-Kulturel Konference første weekend i maj, istemmer. Kun byrådsmedlem for Venstre i Vejle Christoffer Aagaard Melson bekymrer sig over samstemmigheden. Han mener, det er forældet at tale uddannelse som løsning, for hjemme i Vejle er det især produktionsmedarbejderne, der er en mangelvare:
- Det bekymrer mig, at I siger, der ikke bliver behov for ufaglært arbejdskraft i fremtiden. Hos os går akademikerne arbejdsløse. Jeg tror, det er den rigtige uddannelse til ledige, vi har brug for.

Før debatten har professor og arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet Henning Jørgensen netop manet til besindighed.
- Det er 47 år siden, Danmark kunne kalde sig en industrination. I mellemtiden er viden- og servicefagene, vokset. Vi aner ikke præcist, hvilke job der er om 10 år. Men vi ved, at muskelkraft bliver erstattet af hjernekraft, så det er mellem ørerne, at produktionsvirksomheden kommer til at sidde. De standardiserede og rutineprægede job vil blive afløst af automatiseringen. Og det er jo herligt, siger Henning Jørgensen.

Han mener, at udviklingen ikke behøver at underminere vores arbejdsmarkedsforhold:
- Vi er bare nødt til at sørge for, at alle kommer med i den nødvendige efter- og videreuddannelsesproces. Det er især faglærte og mellemuddannede, vi får brug for, siger professoren og understreger, at det er et arbejdsmarkedspolitisk felt, som arbejdsmarkedets parter - politikere, arbejdsgivere og lønmodtagere - skal have øverst på dagsordenen.

Fravær af arbejdsmarkedspolitik

Problemet er, at arbejdsmarkedspolitiske spørgsmål gennem en årrække alene er blevet besvaret med skattelettelser og beskæring af offentlige ydelser, mener Jens Joel, MF for Socialdemokratiet.

Paneldeltagerne ser gerne, at der bliver gjort op med de korslagte armes politik på arbejdsmarkedsområdet. Ikke kun, når det gælder uddannelse, men især omkring at sikre den fornødne tryghed, der er en forudsætning for den danske arbejdsmarkedsmodels succes.

- Styrken i vores model er, at vi har et unikt sammenspil mellem den tryghed, vores velfærdsstat skaber for den enkelte, og den dynamik, arbejdsmarkedets parter skaber, siger Karsten Hønge, MF for Socialistisk Folkeparti.
- Og netop trygheden er et lovgiveransvar, supplerer MF for Enhedslisten Finn Sørensen.

Bekymringen over, at ansvar delt kan være et ansvar glemt, får flere af debattørerne til at sætte et skel mellem arbejdsmarkedets parter og christiansborgpolitikere.
- Lars Løkke siger, alle skal med. Det er vi enige om. Så hvis Folketinget sørger for det, de skal, så sørger arbejdsmarkedets parter for deres, siger Lizette Risgaard.
Og netop troen på den danske model deler hun med arbejdsgiverside.
- Jeg er optimistisk. Jeg tror på, at vi kan løse tingene i fællesskab, for jeg tror på den danske model, siger direktør i Dansk Erhverv, Laurits Rønn.

Uber til debat

Begejstringen for de nye teknologiske vidundere som kørselstjenesten Uber delte panelet.
- Fagbevægelsen skal kæmpe for medarbejderne - ikke politikerne. Ryanairsagen er et godt eksempel på fagbevægelsens legitimitet. Men Uber blev tacklet på en udansk måde, siger Christoffer Aagaard Melson, V, som i øvrigt synes, de unge skulle melde sig ind i en fagforening.

Han bliver bakket op af Kristian Hegaard MF for det Radikale Venstre:
- Manglende sikkerhed, skatteindbetalinger og arbejdsmiljøudfordringer hos Uber har kaldt på handling. Men man er gået et skridt for langt, når det kommer til at handle om vilkår som sædefølere og taxametre. Det svarer til, at man holder Blockbuster i live med krav om indpakning ved leveringen af video, siger han.
- Ja, det svarer til, at man, hver gang man ønsker at se noget på Netflix, skal indtaste en kode, som bliver sendt med posten - som i øvrigt kun kommer på besøg hver femte dag, tilføjer konferencier Cecilie Beck drillende.

Det fik Karsten Hønge op af stolen:
- Vi forbyder ikke ny teknologi. Uber gav taxabranchen et spark i løgene. Det er alletiders, men vi behøver ikke lade ny teknologi trække tæppet væk under vores arbejdsmarked - det vi alle sammen lever af.
Formand for HK/Privat Simon Tøgern supplerer:
- Det er ikke den ny teknologi, der er noget i vejen med. Det er forretningsmodellen, hvor man undlader at betale skat og have ordnede forhold. Netop derfor er det vigtigt at skabe rammevilkår og et sikkerhedsnet for de ansatte.

Fotos fra workshopperne

Arbejdsmarked Digitalisering

Send besked til forfatter


Annuller

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk