HK.dk logo

Hospitaler får kritik for behandling af personoplysninger

08. maj 2017  |  HK Kommunal  |  Mogens Jepsen Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Datatilsynet har været på inspektion på en række hospitaler og det afføder kritik over sikkerhedsregler og behandlingen af personoplysninger.

Så er den gal igen efter en myndighed har haft besøg af Datatilsynet.

Denne gang er det regioner og hospitaler, som har haft fornøjelsen af inspektion – og som konsekvens heraf uddeler Datatilsynet kritik til fem steder.

Det handler især om databehandleraftaler samt den dataansvarliges pligt til at føre kontrol med deres databehandlere. 

Databehandlere er det ømme punkt

I sagerne udtalte Datatilsynet kritik for overtrædelse af flere forhold.

Det fremgår af udtalelserne, at databehandleraftaler skal indeholde en klar tilkendegivelse om, at databehandleren alene handler efter instruks fra den dataansvarlige. 

Aftaler, som ikke indeholder en sådan tilkendegivelse, kan ifølge tilsynet ikke anses som en databehandleraftale.

Ikke nok at se på log

Datatilsynet pointerer også, at det ikke er tilstrækkelig kontrol, at databehandlerens adgang logges, og at der føres kontrol hermed. 

Det er heller ikke tilstrækkeligt, at databehandlerens ansatte underskriver en fortrolighedsaftale inden tildeling af adgang til personoplysningerne, ligesom manglende ressourcer heller ikke dur som undskyldning.

Med de fem udtalelser understreger Datatilsynet altså igen, at dataansvarlige myndigheder bla. skal udarbejde en klar og tydelig instruks til databehandlere i databehandleraftaler, samt løbende føre en tilstrækkelig kontrol med de anvendte databehandlere.HR, økonomi, it og stab Digitalisering

Send besked til forfatter


Annuller

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk