HK.dk logo

Her har de fundet nøglen til succesfuld uddannelse

08. maj 2017  |  Østjylland  |  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Efter- og videreuddannelse er blevet en del af arbejdskulturen for HK’erne i AU Økonomi og Bygninger. Har man ikke selv ideer til ny viden, så hjælper chefen en på vej.

Der er ingen tvang. Men det ligger i luften, at efter- og videreuddannelse ikke er noget, man kommer uden om, hvis man arbejder som HK’er i Aarhus Universitets afdeling for Økonomi og Bygninger.

- Vi betragter det som et personligt ansvar at sørge for at blive efter- og videreuddannet. Til gengæld bakker vi op om næste alle ønsker, lyder det fra regnskabschef Arne N. Skov.

Det var ham, der for nogle år tilbage fik hele afdelingen til at stoppe op og tænke først på fremtiden og derefter på, hvilke uddannelsesbehov, den enkelte medarbejder har, for at være klar til de nye udfordringer, der venter på fremtidens arbejdsmarked.

-Vi har været igennem flere forandringsprocesser i de seneste mange år. Opgaver bliver ikke løst på samme måde, som de gjorde engang. Det betyder, at der er brug for nye kompetencer, fortæller han, som forklaring på, at han har sat uddannelse højt på dagsordenen – for både medarbejdere og ledere.

Alle medarbejdere blev bedt om at kigge frem til 2025 i krystalkuglen og komme med et bud på, hvordan afdelingen til den tid ser ud.

- Det var meget bevidst, at de skulle se så langt frem i tiden. For så handler det ikke bare om, at vi skal have opdateret de systemer, vi har i forvejen. Så handler det i høj grad om, at noget nyt og endnu ukendt vil dukke op og er vi så alle sammen klar til det? spørger Arne N. Skov.

Øvelsen var startskuddet til en massivt uddannelsesløft blandt afdelingens 75 medarbejdere. Siden efteråret 2015 har der konstant været 2 årsværk på uddannelse.

- Jeg kan jo kun være rigtig glad for, at ledelsen tager opgaven alvorligt med at få mine kollegaer efter- og videreuddannet. Især fordi det sker på en god måde for alle. Ud over, at kollegaerne bliver dygtigere, så erstattes de også af jobrotationsmedarbejdere, mens de er på skolebænken. Så det er win win for alle parter, fortæller tillidsrepræsentant for HK’erne, Michael Hertzum Krattet.

Som tillidsrepræsentant bakkede han fra start op om projektet og samarbejdede med ledelsen om at gøre det til en succes.

Succesfuld uddannelse

Regnskabsmedarbejder Tanja Stride, TR Michael Hertzum Krattet og regnskabschef Arne N. Skov er alle enige om, at ledelse og ansatte i AU Økonomi og Bygninger i fællesskab har fundet vejen til succesfuld efter- og videreuddannelse. Der er ingen vej uden om

Selv om ingen tvinges til at tage efter- og videreuddannelse, så ved alle i afdelingen, at der ikke er nogen vej uden om. For det er ikke kun ledelsen, der presser på. I forbindelse med projektets opstart var også HK forbi afdelingen og fortælle om konsekvenserne ved at blive væk fra skolebænken.

- Jeg tror det var en øjenåbner for mange, at HK også gav udtryk for, hvor vanskeligt det er at hjælpe medlemmer, der er ledige, er kommet godt op i årene og ikke har taget uddannelse siden dengang, de var helt unge. Engang var de måske den dygtigste medarbejder i afdelingen. Men så kom der noget ny teknologi og arbejdsopgaven blev vendt på hovedet eller forsvandt og så var de pludselig ikke dygtige længere. Vi ved godt, at den slags sker og derfor ved vi også godt, at vi skal gå i skole. Nogle har så brug for et lille skub og der hjælper det jo, at de kan se deres kollegaer klare det. Jeg tror på, at uddannelse smitter og det er efterhånden blevet helt naturligt her i afdelingen, at høre kollegaer tale om, at de skal i skole og lave lektier , siger Michael Hertzum Krattet.

En af dem, der har taget skridtet ud i uddannelse er regnskabsmedarbejder Tanja Stride.

- Jeg har lige uploadet min afhandling som afslutning på en HD i regnskab og økonomistyring. Det er en uddannelse, der tager fire år, hvis man ikke har anden uddannelse, så man kan tage den på to år, fortæller hun.

Hun er uddannet kontorassistent og  drømte i længere tid om at tage en HD.

- En dag sagde teamlederen ’gør det’, og så gik jeg i gang. Det har været hårdt indimellem, men jeg har slet ikke fortrudt. Det betyder, at jeg har meget bedre forståelse for mine arbejdsopgaver og kan teorien bag mange af de ting, jeg arbejder med. Det er kun en fordel, siger hun, mens hun insisterer på, at mere uddannelse af den type lige skal vente et år eller to.

Økonomien er intet problem

Arne N. Skov skal også selv i gang med en uddannelse. Om det bliver en HD eller en Master, er han endnu ikke helt sikker på, men han står fast på, at kravet om efter- og videreuddannelse også gælder for ledere.

- Kravene til os ledere stiger jo også. Vi skal også være gearet til de ny udfordringer og holde vores viden opdateret, siger han.

Og når han regner på, hvad det koster at sende den ene ansatte på uddannelse efter den anden, så bringer det smilet frem på regnskabschefens læber.

- Det kan slet ikke svare sig at lade være. Netop fordi vi benytter os af jobrotationsordningen og vi bruger de muligheder, der er, for at få økonomisk støtte til uddannelse, ja så er det faktisk en god forretning. De ansattes uddannelser bliver betalt på den måde, jeg får opkvalificerede medarbejdere, der ønsker at blive, fordi de har udviklingsmuligheder og vi får kollegaer ind i jobrotationsvikariater, som forhåbentlig kan lide at være her og derfor kan ansættes. Jeg er glad for, at vi har fået kendskab til muligheden for at kombinere uddannelse og jobrotation. Den mulighed kunne sikkert bruges i andre afdelinger eller virksomheder, hvis kendskabet blev mere udbredt, siger han og glæder sig over, at han, ud over at få uddannet sine medarbejdere, også tager et socialt ansvar og hjælper ledige ind på arbejdsmarkedet igen.

På listen over uddannelser, som de ansatte har taget, eller er i gang med, står GVU, HD, Akademi, Diplom og Kandidat. Men også kurser i moms, engelsk, Excel, projektledelse og en hel masse andet tæller med.

- Kompetenceudvikling sker ikke kun på skolebænken. Det sker i lige så høj grad ved, at man hele tiden møder nye opgaver og derved lærer nye færdigheder eksempelvis ved jobskifte mellem grupperne eller internt udlån mellem afdelingerne. Derfor er det vigtige for mig ikke hvordan man kompetenceudvikler sig eller hvilket kursus man deltager i. Det handler om, at man hele tiden holder sig læringsparat. For det er kun, hvis vi er læringsparate, at vi kan håndtere de udfordringer, som vi uden tvivl vil møde på fremtidens arbejdsmarked, siger han.

Efteruddannelse Job og uddannelse Kompetencer

HK ØSTJYLLAND
PÅ FACEBOOK


Besøg os her

Send besked til forfatter


Annuller

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk