HK.dk logo

Bryd tabuet, og få mere i løn

09. maj 2017  |  HK Handel  |  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Seks ud af 10 taler ikke højt om deres løn med kollegerne, viser ny undersøgelse fra Institut for Menneskerettigheder. Det er kun arbejdsgiverne, det gavner, siger både instituttet og HK Handel.

Foto: Colourbox

Tag et løntjek

Er du i tvivl, om du får den rigtige løn? På HK’s Løntjek kan du tjekke, hvor du lønmæssigt bør ligge i forhold til fx kolleger, din erfaring, uddannelsesniveau mv.

Seks ud af 10 taler aldrig med deres kolleger om løn. Det viser en ny undersøgelse, som Institut for Menneskerettigheder (IMR) har offentliggjort i maj. Og det er en rigtig dårlig idé, for det koster dyrt i lønningsposen, når kollegerne ikke taler højt om, hvad de tjener.

- Det er lettere at diskriminere og forskelsbehandle, når ingen ved noget, siger specialkonsulent fra IMR, Kenn Warming, til Ugebrevet A4.

Han er overrasket over, at så mange holder deres løn hemmelig, og opfordrer til, at der kommer en større åbenhed.

- Der kan være mange grunde til at holde oplysninger om sin løn for sig selv. Men til syvende og sidst gavner tavsheden ikke lønmodtagerne, men arbejdsgiverne, siger Kenn Warming.

Det er faglig chef for HK Handel Kim Jensen helt enig i.

- Vi opfordrer altid vores medlemmer til at tale højt om deres løn med kollegerne. Lønnen er ikke hemmelig. Det er nemmere at få lønstigninger der, hvor man taler højt om det, end der, hvor man ikke gør. De eneste, der får noget ud af at holde det hemmeligt, er arbejdsgiverne, siger han.

De eneste, der får noget ud af at holde lønnen hemmelig, er arbejdsgiverne.
- Faglig chef i HK Handel, Kim Jensen

Din løn er IKKE hemmelig

Samtidig viser undersøgelsen, at mange tror, de slet ikke må tale om, hvad de tjener, selvom ligelønsloven sikrer, at man har ret til at tale åbent om sin løn.
46 % af de adspurgte ved ikke, at det er en lovsikret rettighed, og mange angiver, at deres leder ikke vil have, der bliver talt åben om løn, eller at arbejdspladsen ligefrem har regler om lønhemmelighed.

Alligevel afviser Dansk Arbejdsgiverforening, at der skulle være et problem fra arbejdsgivernes side.

- Reglerne er klare: Man kan drøfte løn med kollegerne, hvis man ønsker det. Men vi må også konstatere, som undersøgelsen viser, at der er et flertal, som ikke ønsker det, siger Steen Müntzberg til Ugebrevet A4 og fortsætter:

- Vores rådgivning bygger på, at man skal overholde landets lovgivning. Og det her er ikke noget, vi kender til sker på de virksomheder, vi organiserer, siger han.

 

Få hjælp af HK Handels løncoach

Som medlem kan du gratis blive ringet op af HK Handels løncoach. Løncoachen kan hjælpe dig med at forberede en lønsamtale. Send en sms til 1919 med teksten HKLØN, så bliver du ringet op på det nummer, du har skrevet fra. Det er en god idé at gøre mindst en uge før, du skal til lønforhandling, da der kan gå et par dage, før du bliver ringet op. 
Se også: Sådan får du en højere løn

 

Ny statistik: Lønnen er steget 1,7 %
Har du fået lønforhøjelse i år?  (Linket er udløbet pr 16/8 2021)


Løn Ligestilling

Send besked til forfatter


Annuller

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk