HK.dk logo

Kun fire ud af ti taler om deres løn

11. maj 2017  |  HK Privat Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Seks ud af ti taler aldrig med deres kolleger om, hvad de tjener. Det er med til at fastholde uligelønnen. Så åbn munden, opfordrer Marianne Vind, næstformand i HK/Privat

Af Kirsten Weiss

marianne vind

- Arhhh, jeg kan altså næsten ikke holde ud at tænke på, at vi stadig sender piger ud af folkeskolen, som ikke kan forvente at få den sammen løn for deres arbejde, som drengene, når de skal ud på arbejdsmarkedet. Der er så pinligt. Og vi er simpelthen nødt til at være bedre rollemodeller, siger Marianne Vind, næstformand i HK/Privat.

Hun har læst den nye rapport ”Hvad tjener du?” fra Institut for Menneskerettigheder, som konkluderer, at løn stadig er et tabu på arbejdspladsen. Den konstaterer, at 60 procent ikke drøfter deres lønforhold med deres kolleger. Og så konkluderer den også, at ulysten til at tale om løn er en stor barriere for ligeløn.
Desværre er Marianne Vind heller ikke overrasket over konklusionerne i rapporten.

Mænd er mere værd
Den tavshed, medarbejdere og ledere pålægger sig selv, når talen burde falde på løn, er bestemt ikke noget ukendt fænomen i HK.

- Ligeløn! Så klapper de fleste i. Og jeg forstår det simpelthen ikke, for de samme medlemmer ville jo ikke tøve med at gå til os, hvis de opdagede, at de blev snydt for pension eller overtidsbetaling. Vi ved fra vores lønstatistikker i HK, at vi langt fra har ligeløn, men det opleves åbenbart som meget pinligt at være udsat for uligeløn. Det er helt urimeligt, siger Marianne Vind.

For hende er der kun én vej, nemlig at åbne munden, for at skabe bevidsthed om lønnens størrelse. Også hos de ledere, der som hun udtrykker det, nærmest har en højere værdisætning af mændene liggende lige på rygraden. Og så ville det også hjælpe gevaldigt på synligheden, hvis et fagforbund som HK fik flere ligelønssager ind fra medlemmerne:

- Alle har et ansvar for at åbne munden, men kvinderne må nok gå forrest her og råbe højest. Ikke bare for vores egne penges skyld, men også fordi vi må blive bedre rollemodeller for vores børn!

Læs interviewet med forskeren bag rapporten ”Hvad tjener du?” og læs artiklen om "Det er stærkt upassende at tale om løn".

Send besked til forfatter


Annuller

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk