HK.dk logo

Skulle det være et strikkekit og en slowjuicer??

21. maj 2017  |  HK Kommunal  |  Mogens Jepsen Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Odense Bibliotek har fået helt nye materialer til udlån. For eksempel kan brugere låne fiskeudstyr, hundelegesager og fødselsdagskit – alt sammen under temaet bæredygtighed. Et emne, som også kommer på Bibliotekskonferencen i september.

Flere biblioteker er begyndt at udlåne helt andre materialer end, hvad man som god gammeldags kulturbruger er vant til.

Københavns Biblioteker havde indtil for nylig værktøjer til udlån og i Køge har man netop udvidet beholdningen af personlige hjælpemidler til udlån. På Odense Bibliotekerne udlåner man nu også ”bæredygtighed.

Det er biblioteksassistent Lene Jonassen, der er ansvarlig for materialerne, som i alt består af 39 forskellige kit, som kan udlånes på akkurat samme måde som bøger og musik og kan beholdes i 30 dage.

Der findes fx et strikke/hækle/sy-kit med alverdens nåle, garnprøver og opskrifter, en slowjuicer til at lave juice af, et fiske-kit, et flytte-hjemmefra-kit med boremaskine, vatterpas mv, et hundeaktiveringskit, et fødselsdags-kit og mange, mange flere kufferter samlet med diverse udstyr.

- Og så har vi suppleret kittet med bøger om emnet, ligesom vi har udviklet særlige kort med links til mere information, forklarer Lene.Biblioteket ER deleøkonomi

Nogen vil sikkert spørge, hvorfor et bibliotek skal udlåne strikkepinde og fiskeudstyr. Det har Lene et meget godt svar på.

- Jamen biblioteket er jo netop indbegrebet af deleøkonomi, bæredygtighed og genbrug. Vi udlåner materialer igen og igen. Så derfor giver det god mening at udlåne materialer, som spiller ind i temaet om bæredygtighed.

Og det gør strikkepinde for eksempel.

- Der er jo meget tale om mikroplast i tiden og det at strikke sine egne karklude er populært, og det vi gør er jo bare at udlåne materialer, så folk selv kan forsøge, uden at skulle købe dyre strikkepinde.

Fra læse om det til handling

I Lenes optik ligger udlån af værktøj, udstyr og kageforme i naturlige forlængelse af de klassiske materialer.

Nemlig at i stedet for kun at læse om maleri, mikroplast eller gør-det-selv-bøger, så gør biblioteket det muligt at udfolde aktiviteten – vel at mærke uden at skulle investere mange penge i eget male-kit, hundeagilitybane eller lignende, og som måske ender med at samle støv et sted.

Og på spørgsmålet om det ikke er konkurrenceforvridning kan Lene blot konstatere.

- Jeg kan se, at en del af de brugere, som har lånt vores slowjuicer, faktisk har købt en nu.

Og i øvrigt er materialet så bæredygtigt, at andre biblioteker kvit og frit kan kopiere koncept, linkskort, designmanual og alt det andet som Odense har udviklet.

Hør mere om Odense Bibliotekernes udlån af ”bæredygtighed” på HK Kommunals Bibliotekskonference d. 19.-20. september på Nyborg Strand

Skole, bibliotek og kultur

Biblioteks-konference 
mød kolleger, få inspiration og bliv klogere på fremtidens bibliotek

19. og 20. september 2017 i Nyborg.


Alt om konferencen

Ring til Karrieretelefonen:
3330 4460

Læs mere

Ring til Karrieretelefonen:
3330 4460


Læs mere

Send besked til forfatter


Annuller

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk