Mit NemID virker ikke
Så skal du kontakte NemIDs support for hjælp .
Generelt skal du altid kontakte NemID, hvis du har problemer med dit NemID.
Tjek fx NemID support og kontakt
Skal jeg altid logge ind med NemID?
Nej, kun første gang du logger på Mit HK. Herefter kan du lave din egen HK-adgangskode.
Kan jeg nøjes med at bruge mit NemID?
Ja, det kan du godt.
Min HK-adgangskode virker ikke (er blevet låst)
Det er kun dig selv, der kan oprette en HK-adgangskode. Hvis din adgang er låst, skal du logge ind med NemID og herefter selv oprette din HK-adgangskode under 'Ny adgangskode' på Mit HK.
Jeg har glemt min HK-adgangskode
Log ind med NemID, hvorefter du kan oprette en ny HK-adgangskode under 'Ny adgangskode' på Mit HK.
Det er første gang, jeg logger på Mit HK
Så har du ikke en HK-adgangskode endnu. Du skal først logge ind med NemID, og herefter kan du oprette din egen HK-adgangskode.
Skal jeg altid logge ind med NemID?
Nej, kun første gang du logger på Mit HK. Herefter kan du oprette din egen HK-adgangskode.
Kan jeg nøjes med at bruge mit NemID?
Ja, det kan du godt.
22. maj 2017 | HK Privat | Anders Høj Eggers Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information
Lokalaftaler med varierende ugentlig arbejdstid giver ofte arbejdsgiver større fleksibilitet og medarbejderne højere løn. De nye bestemmelser om varsling af overarbejde vil sandsynligvis øge tillidsrepræsentanternes motivation for at lave lokalaftaler, fordi det giver indflydelse på arbejdstid og afspadsering, mener arbejdsmarkedsforskeren Anna Ilsøe.
Der var allerede vide rammer for varierende ugentlig arbejdstid i industrien, før de seneste overenskomster blev aftalt. Det fortæller arbejdsmarkedsforskeren Anna Ilsøe fra FAOS på Københavns Universitet, som tidligere har undersøgt brugen af lokale arbejdstidsaftaler på industrivirksomheder.
En survey fra januar 2008 blandt ledere i industrien viser, at hver femte leder havde indgået aftale om varieret ugentlig arbejdstid. Det kunne eksempelvis være 42 timer i højsæsonen og 32 timer i lavsæsonen. Hver tiende havde indgået en lokalaftale om øget ugentlig arbejdstid i en periode. Det var virkeligheden i begyndelsen af 2008, da det boomede før finanskrisen. Noget lignende begynder at gøre sig gældende nu, mener Anna Ilsøe.
- Flere af de lokalaftaler, vi så dengang, der indeholdt perioder med øget arbejdstid, var forbundet med ekstra tillæg til medarbejderne. De bundede blandt andet i arbejdsgiversidens behov for fleksibilitet i løsningen af virksomhedens opgaver, siger Anna Ilsøe.
Der var dog også virksomheder, hvor ledelse og medarbejderne ikke kunne blive enige om lokalaftaler om øget ugentlig arbejdstid i en periode. Ifølge hendes undersøgelser er det særligt de grupper af medarbejdere i industrien, som har hårdt fysisk arbejde, der ikke vil have højere arbejdstid i længere perioder. Men også blandt enlige mødre og seniorer takker de helst nej.
Anna Ilsøe understreger, at tillidsrepræsentanterne står stærkt på mange industrivirksomheder i dag.
- De står mange steder for at koordinere arbejdstiden mellem medarbejderne og har derved stor indflydelse på arbejdstiden. Det er ofte en stor fordel for virksomheden, som sparer udgifter til mellemledere i forhold til at organisere arbejdstiden, fortæller hun.
- De nye bestemmelser om varsling af overarbejde i overenskomsten vil sandsynligvis øge tillidsrepræsentanternes motivation til at indgå lokalaftaler om varieret ugentlig arbejdstid eller øget ugentlig arbejdstid.
Det vil være langt at foretrække set fra medarbejderside, at øget ugentlig arbejdstid sker efter lokal aftale frem for efter varsling fra ledelsens side. Lokalaftaler giver medarbejderne større mulighed for at få indflydelse på, hvornår og hvor længe arbejdstiden øges og afspadseres, siger Anna Ilsøe.
Tak for din hjælp.
Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.
Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.
Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.
Log ind med NemID
Du kan altid bruge dit NemID til at logge ind på HK.dk. Hvis det er første gang du logger ind, skal du altid bruge dit NemID
Log ind med CPR nr. og adgangskode
Hvis du har oprettet en adgangskode til HK, kan du logge ind med CPR nr. og adgangskode lige her.
Problemer med login?
For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.