HK.dk logo

Vi ville have kædeansvar - men fik systematisk overarbejde i stedet

22. maj 2017  |  HK Privat  |  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Hos de 10.000 bygge-, jord- og miljøarbejdere i 3F stemte 93 % nej til deres overenskomst. Utilfredshed med aftalen om systematisk overarbejde var en stor del af grunden ifølge formand Claus Westergreen.


Claus Westergreen, formand for 3f BMJF, Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes fagforening.

De havde set frem til en aftale om kædeansvar, hvor hovedentreprenøren har ansvaret for, at også underentreprenører og leverandører overholder overenskomsterne, og at de ansatte har lovlig opholds- og arbejdstilladelse. Men i stedet fik de systematisk overarbejde.

Sådan lyder forklaringen fra Claus Westergreen, formand for 3F BMJF, Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening, hvor de cirka 10.000 medlemmer stemte massivt nej ved urafstemningen om overenskomsterne på det private arbejdsmarked.

- Vi ville gerne have haft kædeansvar og have hævet mindstelønnen ved overenskomstforhandlingerne. I gåseøjne havde det været et gratis krav at opfylde for de arbejdsgivere, der opfører sig ordentligt. Men i stedet fik vi det rå industriforlig med aftalen om systematisk overarbejde og ikke andet, forklarer Claus Westergreen.

Overarbejdsaftaler eksisterer i forvejen

3F BJMF har i grove træk tre hovedoverenskomster, som gælder for beton-, murer- og tømrer-snedker arbejde. Overarbejdsbestemmelserne varierer fra, at man ”stort set kan arbejde 24 timer i døgnet” til kun at være ”livsnødvendigt” overarbejde, oplyser Claus Westergreen.

Han lægger ikke skjul på, at der alligevel laves aftaler om overarbejde med arbejdsgiverne rundt omkring på byggepladserne. Af samme årsag tror han faktisk ikke, at systematisk overarbejde vil blive brugt i særlig høj grad. Hans største anke mod aftalen om systematisk overarbejde går dog heller ikke på overarbejdet i sig selv.

- Nu får arbejdsgiverne ret til at tvinge os til at arbejde en time mere om dagen, og det er den mulighed for tvang, vi ikke vil have. Før kunne vi sige nej, hvis vi ville, men nu har de fået udvidet ledelsesretten, siger Claus Westergreen.

- Det er fysisk arbejde, og man bliver fysisk træt. Det slider på kroppen og øger risikoen for uheld. Det kan ikke opvejes af afspadsering på andre tidspunkter, hvis vi får længere arbejdsdage, siger han.

Derudover kan en periodevis øget arbejdstid også give problemer i forhold til børneinstitutionernes åbningstider, mener Claus Westergreen.
- Men nu da overenskomsterne er vedtaget, må vi få det bedste ud af det og prøve at lave lokalaftaler, siger han.

OK2017 Overenskomst

Send besked til forfatter


Annuller

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk