HK.dk logo

Regeringen vil samle flere kommunale opgaver i centre

29. maj 2017  |  HK Kommunal  |  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Kommunerne skal samle administrationen i større enheder, mener regeringen. Nogen milliardbesparelse bliver der næppe tale om, forudser Bodil Otto, formand i HK Kommunal.

Det gik ikke ligefrem strålende, da kommunerne overgav inddrivelsen til SKAT. Alligevel vil regeringen nu have landets 98 kommuner til at give en række opgaver fra sig, så de i stedet kan blive samlet i større centre. Ifølge Jyllands-Posten skulle det dreje sig om opgaver som it-drift, vedligeholdelse af veje og bogholderi.

Ideen er, at staten, regionerne og kommunerne skal spare 'et anseligt milliardbeløb over fem år' ved at samle en række opgaver. - Det har aldrig været nogen naturlov, at alle 98 kommuner skal have hver deres lønadministration, it-drift eller afdeling for vejvedligeholdelse. Der er masser af penge at hente til bedre velfærd ved at samle kommunernes administration i færre enheder, siger innovationsminister, Sophie Løhde (V) til Jyllands-Posten.

Næppe en milliardbesparelse

Den påstand køber formand i HK Kommunal, Bodil Otto, ikke.

- Mon ikke de fleste kommuner stadig kan huske, at de skulle overføre flere penge til Udbetaling Danmark, end de selv brugte på de samme opgaver? Også i dette aktuelle tilfælde tvivler jeg på, at der bliver tale om en milliardbesparelse. Alligevel vil regeringen endnu engang blande sig i, hvordan kommunerne udfører opgaverne - og det på trods af, at de har sagt, at kommunerne skulle have mere frihed. Regnestykket holder simpelthen ikke, for basisomkostningerne vil jo være det samme, selvom der flyttes opgaver fra kommunerne, siger Bodil Otto og tilføjer, at regeringen glemmer, at kommunerne stadig skal have folk, der har forstand på de opgaver, de vil rykke ud i centrene.

Overfor Jyllands-Posten udtrykker professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh skepsis overfor forslaget. Og han er bange for, at man gentager fiaskoen omkring skatteinddrivelsen, der blev flyttet fra kommunerne til Skat.

- Kommunerne har så forskellige systemer, at der nemt kan opstå problemer, der langt overskygger gevinsterne. Faren ved den slags øvelser er, at det ender i endnu en centraliseringsfiasko, siger han til Jyllands-Posten.


Send besked til forfatter


Annuller

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk