HK.dk logo

Kommuneaftale giver massivt pres på ansatte

01. juni 2017  |  HK Kommunal  |  Jens Laursen Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Medarbejderne i landets kommuner risikerer at blive spændt yderligere for, fordi luftige hensigtserklæringer om effektiviseringer skal finansiere skattelettelser, lyder det fra HK Kommunal om kommuneaftalen for 2018.

Regning uden vært. Sådan karakteriserer formand for HK Kommunal, Bodil Otto, den aftale om kommunernes økonomi for 2018, der netop er indgået mellem Finansministeren og KL. 

- Sagen er jo, at regningen for kommuneaftalen i vid udstrækning bliver tørret af på de kommunale medarbejdere, der i forvejen løber alt for stærkt, konstaterer Bodil Otto. 

Uhåndgribelige hensigtserklæringer

Formanden henviser til, at finansieringen ifølge aftalen skal hentes fra, hvad hun betegner som et væld af mere eller mindre uhåndgribelige hensigtserklæringer om afbureaukratiseringer og effektiviseringer.

- Det stiller nye uigennemskuelige krav til og giver utryghed for de ansatte, vurderer Bodil Otto. 

Hun vurderer, at alene presset på de ansatte vil give borgerne dårligere service. HK Kommunal anslår, at kommuneaftalen derudover betyder færre ansatte i kommunerne i størrelsesordenen 2.000. Faldet kommer oveni i de 35.000 ansatte, der er forsvundet i kommunerne over de seneste ti år.   

Fugle på taget

HK Kommunals formand fremhæver aftalens afsnit om en forenklet beskæftigelseslovgivning som et eksempel på det, hun betegner som ’fugle på taget’.

- I HK Kommunal har vi netop sendt vores forslag til beskæftigelsesministeren om en forenklet beskæftigelseslovgivning, som vi er enige i trænger til en gevaldig aflusning. Men når regeringen og KL på forhånd vil tage et betragteligt beløb fra området til at finansiere andre tiltag, ja så er det som at fodre hunden med dens egen hale, mener Bodil Otto. 

Medarbejderne i beskæftigelsesindsatsen er ifølge Bodil Otto i forvejen under et gigantisk pres.

- Den usikkerhed og det pres, de ansatte på jobcentrene blandt andet som følge af de seneste års reformamok på området oplever, bliver naturligvis ikke mindre af, at man vil høste nogle helt igennem ukonkrete gevinster på forhånd. Det ville have klædt parterne at få skabt ro på området, lyder det fra HK Kommunals formand.

Detailstyring svækker kommunerne

Kommuneaftalen bærer endelig ifølge Bodil Otto præg af, at den statslige styring i højere og højere grad gennemsyrer kommunernes drift.

- Regeringen og Moderniseringsstyrelsen formår desværre i stadigt højere grad at sætte deres fingeraftryk på det kommunale selvstyre, der ellers med rette bliver besunget så højt ude omkring i verden, siger Bodil Otto og fortsætter:

- Detailstyringen om alt fra ledelse over lønadministration til bogholderi bidrager efter min bedste overbevisning til at svække mulighederne for innovative, lokale løsninger, der er tæt på borgerne.

 


Arbejdsmiljø Politik

Følg hk kommunal på facebook

Find os her

Følg hk kommunal på facebook


Find os her

bliv klogere på den kommunale og regionale sektor

Følg med i vores nyheder


hk.dk/aktuelt

Send besked til forfatter


Annuller

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk