HK.dk logo

Ansatte bliver mast i ny regionsaftale

07. juni 2017  |  HK Kommunal  |  DL  |  Jens Laursen Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Det fortsatte krav om, at de ansatte på landets hospitaler skal løbe stadigt hurtigere i en nådesløs effektivitetsjagt, vil underminere kvaliteten i behandlingen af patienterne, mener HK Kommunal.

Den netop indgåede økonomiaftale med regionerne vil accelerere de i forvejen urimelige arbejdsvilkår på hospitalerne til skade for patientsikkerheden. Sådan lyder vurderingen fra HK Kommunals formand, Bodil Otto.

Formanden henviser til, at det såkaldte to-procents effektivitetskrav med regionsaftalen vil blive videreført i sin nuværende form.

- Jeg havde ærligt talt håbet på, at man selv i Finansministeriet havde kunnet indse, at medarbejderne på hospitalerne allerede er spændt for i en grad, så man flere steder ikke længere kan stå inde for behandlingen af patienterne. Men finansministeren har beklageligvis valgt at vende det blinde øje til dagens virkelighed i sundhedsvæsenet, lyder det fra Bodil Otto.

Pressede ansatte siger op

Det årlige krav om produktivitetsstigninger har ifølge HK Kommunals formand betydet, at de ansatte i dag leverer 45 procent mere pleje og patientbehandling sammenlignet med år 2000.

- Bagsiden af medaljen er, at personalet mange steder er udsat for et helt urimeligt arbejdspres, der desværre også har betydet, at flere hospitalsansatte simpelthen har valgt at sige deres job op, siger Bodil Otto, der peger på, at det private erhvervsliv til sammenligning bare har været i stand til at øge produktiviteten med en enkelt procent årligt siden 2003.

Giftig cocktail

Bodil Otto slår fast, at den ekstra halve milliard kroner, der med aftalen er tilført regionerne i 2018, langt fra dækker den demografiske udvikling.

- Finansministeriet har jo selv skønnet, at der i hvert af årene fremover er behov for en ekstrabevilling på en hel milliard kroner, hvis man bare skal holde trit med det stigende behandlingsbehov fra ældregenerationen. Mangel på ressourcer kombineret med det fortsatte produktivitetskrav er en ganske giftig cocktail, siger Bodil Otto.

Hun appellerer til, at der i det mindste bliver gjort noget alvorligt ved personalesituationen ved efterårets finanslov.

Effektiv administration

Endelig skal der ifølge den nye regionsaftale igangsættes et analysearbejde af regionernes administration, der ifølge regeringen er vokset. Den øvelse betegner Bodil Otto som ’en gratis omgang opportunistisk leflen’.

 

 

I øvrigt forsvinder administrationen jo ikke, blot fordi de nødvendige administrative opgaver bliver overladt til læger eller sygeplejersker

 

 

- Jeg er til enhver tid med på, at vi skal bruge skattekronerne mest effektivt. Men sagen er jo, at de administrative udgifter i regionerne netop ikke er steget i en længere periode. Og undersøgelser peger samstemmende på, at regionerne i international sammenhæng administrerer sundhedsvæsenet ganske effektivt. Udgifterne til administration er i bund, konstaterer HK Kommunals formand og fortsætter: 

- I øvrigt forsvinder administrationen jo ikke, blot fordi de nødvendige administrative opgaver bliver overladt til læger eller sygeplejersker. Også i den sammenhæng ville det klæde regeringen at åbne øjnene for virkeligheden i Danmark.

 


Psykisk arbejdsmiljø Lægesekretær Sundhed og tandklinik Administration

bliv klogere på den kommunale og regionale sektor

Følg med i vores nyheder


hk.dk/aktuelt

Følg hk kommunal på facebook

Find os her

Følg hk kommunal på facebook


Find os her

Send besked til forfatter


Annuller

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk