HK.dk logo

Danmark styrer mod rekordlav offentlig vækst

14. juni 2017  |  HK Kommunal  |  Jens Laursen Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Efter magre økonomiaftaler i kommuner og regioner er væksten i det offentlige forbrug på vej mod et historisk lavpunkt.

Kristian Jensen er på vej til at skrive sig ind i historiebøgerne som den finansminister, der står bag den laveste vækst i det offentlige forbrug i en periode med økonomisk fremgang. Det skriver DKØkonomi.

Det er især den netop indgåede aftale om kommunernes økonomi for 2018 og den tilsvarende aftale for regionerne, der betyder, at den offentlige sektor er på vej mod historisk lav vækst i 2018. 

Med de to økonomiaftaler har finansminister Kristian Jensen (V) lukket to tredjedele af de offentlige forbrugsbudgetter med en samlet realvækst på bare 0,31 procent – eller ganske tæt på målsætningen på 0,3 procent i regeringsprogrammet.

Højst 0,42 procent 

Nu mangler finansministeren kun at lukke en aftale om finansloven, men selv om det skaber den største opmærksomhed i medierne, så dækker finansloven ifølge DKØkonomi bare en tredjedel af det offentlige forbrug. Alt i alt ventes den samlede vækst i det offentlige forbrug at ende på omkring 0,42 procent.

Til sammenligning var den offentlige vækst i perioden 2000-2016 på knap 1,2 procent. Og det offentlige forbrug har lige siden 2009 udgjort en stadig mindre del af samfundskagen. Politik

bliv klogere på den kommunale og regionale sektor

Følg med i vores nyheder


hk.dk/aktuelt

Følg hk kommunal på facebook

Find os her

Følg hk kommunal på facebook


Find os her

Send besked til forfatter


Annuller

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk