HK.dk logo

80% oplever problemer på sommer-/fritidsjobbet

16. juni 2017  |  Midt Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Kun 20 % af de unge sommer-/fritidsjobbere oplever, at de ikke har problemer (store eller små) på arbejdspladsen. Hvordan er din – eller dit barns - oplevelse? 

Der er mange ting at holde styr på, når man har et sommer- eller fritidsjob – både for de unge og for arbejdsgiveren.Manglende kontrakter, forkerte lønudbetalinger og for få pauser kan være nogle af de ting, som arbejdsgiveren ikke har helt styr på. 
Det kan Jobpatruljen hjælpe med at få. Hvert år kører frivillige unge nemlig rundt på besøg i sommervarmen på arbejdspladserne, for at tage en snak med de unge om deres rettigheder på jobbet. Og det er nødvendigt, for 4 ud af 5 unge oplever små eller store problemer på deres sommer- eller fritidsjob.

Læs mere på www.jobpatruljen.dk eller læs om sidste års rundtur på Fyn og i Fredericia her: 

5 gode råd

Rikke fra Jobpatruljen taler med Tobias fra Spar i Munkebo, hvor alt var, som det skulle.

Rikke fra Jobpatruljen taler med Tobias i en Spar butik på Fyn. Her var der ingen problemer.

Læs med her og bliv klar til dit – eller dit barns – sommerjob. Nederst kan du se, hvor du skal henvende dig, hvis der er noget, du er i tvivl om, når det gælder dine rettigheder.

1) Hold styr på dine timer
Skriv altid dine arbejdstimer ned i din kalender eller på din mobil, så du har styr på, hvor meget du arbejder og hvornår. Så kan du nemlig tjekke, om timetallet på din lønseddel passer med virkeligheden. Der er ikke noget, der hedder ”interessetimer”; du skal have løn for alle de timer, du arbejder.

2) Du skal have feriepenge
Du har også krav på feriepenge. Det betyder, at du skal have 12,5 % i feriepenge oveni din løn.

3) Du kan ikke blive fyret uden grund
Bliver du fyret, så husk, at din arbejdsgiver skal have en god grund. Derfor: Sørg altid for at få en begrundelse på papir og få den tjekket af HK, inden du skriver under. Så tjekker vi, om fyringen er efter reglerne. 

4) Du har ret til pause
Er du under 18 år, så har du krav på 30 minutters pause, hvis du arbejder mere end 4,5 time. Så har du nemlig mulighed for at gå på toilettet, spise eller slappe af. Husk! Hvis du skal stå til rådighed i din pause, f.eks. betjene kunder hvis der bliver ringet på klokken, så skal du også have løn i din pause.

5) Få 100 % hjælp fra HK
For at du er 100 % dækket af HK’s hjælp på dit sommerjob, så skal du være medlem til 95 kr. om måneden. Så kan HK hjælpe dig med alt fra tjek af din kontrakt og lønseddel til retssag mod din chef for manglende løn eller feriepenge - uden at det koster dig ekstra!

Få besøg af Jobpatruljen for flere råd

Jobpatruljeholdet fra 2016.

Jobpatruljeholdet fra 2016. Skal du med i år, og hjælpe andre unge med deres rettigheder? Eller vil du har Jobpatruljen på besøg på dit fritidsjob? Så kontakt Peter Lykkegaard, ungdomskonsulent i HK Midt.

Du har også rettigheder angående løntillæg, sikkerhedsudstyr, ansættelseskontrakt, arbejdsmiljø og meget mere. Det kan du få mere at vide om ved at få besøg af Jobpatruljen mellem den 17.-29. juli. I de uger kører de nemlig rund til virksomheder på Fyn og i Fredericia. 
Hvis du har et sted, de skal besøge - fx din arbejdsplads, eller dit barns - så kontakt Peter Lykkegaard, der er ungdomskonsulent i HK Midt, og koordinator for Jobpatruljen på Fyn og i Fredericia: peter.lykkegaard.hansen@hk.dk


Fritidsjobber Arbejdsmarked

Få tips, tricks, nyheder og hør om kommende arrangementer:


HK Midts Facebookside


se alle de fordele 
du kan få glæde
af som hk-medlem 


HK Medlemsfordele

Send besked til forfatter


Annuller

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk