HK.dk logo

Faglig tvivl er stressfremkaldende

16. juni 2017  |  HK Privat  |  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Står det ikke klokkeklart for dig, hvornår dine arbejdsopgaver er løst godt nok, så risikerer du at blive syg med stress. Derfor skal du hele tiden afstemme forventninger med din leder, siger psykolog og ledelsesekspert Signe Groth-Brodersen.Psykolog og ledelsesekspert Signe Groth-Brodersen

Foto: Peter Palle Skov

Står det ikke klokkeklart for dig, hvornår dine arbejdsopgaver er løst godt nok, så risikerer du at blive syg med stress. Derfor skal du hele tiden afstemme forventninger om dine opgaver med din leder. Det mener psykolog og ledelsesekspert Signe Groth-Brodersen, der var blandt oplægsholderne på HK/Privats arbejdsmiljøkonference, der havde fokus på stress.

Du kender helt sikkert begrebet; det grænseløse arbejdsliv.

Det her med, at du takket være de teknologiske krum-spring kan løse dine arbejdsopgaver en weekendaften i København, selv om du faktisk arbejder fra 8-16 på hverdage i Slagelse. Med fordele som fleksibilitet og bagdele som risikoen for en forventning om, at du hele tiden er på og klar 24/7 til fx at besvare mails.
Men selv om det er den grænseløshed, vi oftest snakker om, så er det ikke den eneste. Eller den værste for den sags skyld i forhold til at risikere at presse os ud i ødelæggende stresssygdom. I hvert fald ikke, hvis du spørger psykolog og ledelsesekspert Signe Groth-Brodersen, der har skrevet erhvervs-ph.d. om selvledelse.
Hun var inviteret til at tale på HK/Privats arbejdsmiljøkonference i maj, hvor 120 arbejdsmiljøfolk var samlet på Hotel Comwell i Middelfart.
I sin ph.d.-afhandling når hun frem til endnu en grænseløshed, som hun kalder det grænseløse arbejdspres. Altså, tvivlen om, hvornår du har løst dine arbejdsopgaver? Hvornår er nok nok? Og hvornår er godt godt nok?
- Det er jo nok rimelig tabubelagt at spørge sin leder om, præcis hvor godt man egentlig skal lave sine arbejdsopgaver, siger Signe Groth-Brodersen.
- Men når vi i højere grad forventes at lede os selv og få enderne til at mødes, så betyder det også ofte, at du selv må finde grænserne for, hvornår en arbejdsopgave er løst godt nok og dermed er færdig. Men hvis der er uklarhed, og du er i tvivl om, hvorvidt ledelsen deler din opfattelse af, hvornår godt er godt nok, så bliver det grænseløst. Og den grænseløshed kan gøre folk pissesyge.

Sæt grænser ud fra opgaverne

Selv om mange i vid udstrækning forventes at lede sig selv igennem arbejdsdagene, betyder det dog ikke, at der ikke også kommer flere krav fra toppen af indflydelsespyramiden. Krav, der meget vel kan være direkte modsatrettede i forhold til, hvad du selv oplever som dine vigtigste kerneopgaver - og hvordan og hvor godt de skal løses.
- Vi skal hele tiden være i dialog om kerneopgaverne og også turde sætte grænser og sige nej til opgaver, ikke kun ud fra travlhed, men ud fra opgaverne i sig selv, hvis de ikke ligger inden for ens kerneopgaver - og man derfor nemt risikerer at blive bragt i uklarhed om, hvordan og hvor godt opgaven skal løses, siger Signe Groth-Brodersen.
Alt dette gælder selvfølgelig ikke mindst - men bestemt ikke kun - når din arbejdsplads gennemgår forandringer.
- Mange er jo nødt til at slække lidt på kvaliteten af deres arbejde for at kunne følge med i det opskruede tempo. Det kan i sig selv være svært at skulle gå på kompromis med sin faglighed, men det bliver kun værre, hvis du samtidig konstant er i tvivl om, hvorvidt det, du gør, er det rigtige, og hvordan du bliver opfattet i forhold til den måde, du løser dine opgaver på. Du kan jo i princippet godt fortsætte ud fra tanken, at så længe den går, så går den, men uklarheden om rammerne kan være en meget stor stressbelastning, siger Signe Groth-Brodersen.
- Derfor er forventningsafstemningen med din leder helt vildt vigtigt: Hvornår er nok nok? Hvis din leder siger, at du skal løse en ny opgave, hvor er det så, du skal slække på dine andre arbejdsopgaver. Hvis der bliver skåret ned i en reception, så er receptionisterne nødt til at kende rammerne for, hvad serviceniveauet så skal være. Hvornår har servicen været god nok, inden de kan lægge røret på?

Kom selv med løsninger

Stikker du hovedet ind til chefen og hører, hvor godt serviceniveauet skal være, eller hvor godt du skal løse dine opgaver, risikerer du muligvis nok et rimelig elastisk svar. Det anerkender Signe Groth--Brodersen.
- Men du er nødt til at kalde på den klarhed. Og her er det selvfølgelig allerbedst, hvis du selv kan komme med løsningsforslag og forskellige scenarier: Hvis jeg gør det her, så kan jeg kun gøre det andet her så godt, og så videre. Så er du både med at til at præge dine egne arbejdsopgaver i en realistisk retning og gøre det nemmere for en leder at træffe en beslutning, hvor I er konkret afklaret på rammerne.
- Og så hold fast i, at I har en systematisk feedbackdialog, måske hvert halve år.

Erstat modstand med tvivl

Signe Groth-Brodersen ser i sin forskning og erfaringer fra forskellige arbejdspladser også store problemer i en udbredt individualisering af stress. Det handler alt for meget om den enkeltes psyke, robusthed og eventuelle problemer i privatlivet.
- Vi forventer nærmest, at det er en del af vores arbejdsliv. Der er altid nogle, som presser sig selv til det yderste, og vi snakker meget om, hvor travlt og stressende vores arbejdsliv er. Men når nogle så faktisk bliver syge af det, så bliver det ofte enormt tabubelagt, siger Signe Groth-
Brodersen.
- Alt for ofte handler initiativer om, hvordan den enkelte stresshåndterer sig selv. Begynd på noget mindfulness! Det kan sikkert være supergodt for nogle, men det må ikke bliver svaret på at undgå stress på en arbejdsplads. Så må vi gå tilbage til loven: Man må altså ikke blive syg af at gå på arbejde. Og det skal rammerne og fokus på det mest afgørende på en arbejdsplads, kerneopgaverne, sikre.
Et helt afgørende svar er det, Signe Groth-Brodersen kalder en professionel uenighedskultur. En kultur, hvor det er helt o.k, og hvor det forventes, at alle siger til og fra, hvis de ikke er enige. Det kan du som menig medarbejder næppe skabe alene, men har behov for ledelse og arbejdsmiljørepræsentant. Men du kan være med til at præge den.
- Det er dødhamrende ubehageligt at være uenig, men det er helt nødvendigt. Men det er vigtigt, at du tager kamphatten af og erstatter modstand med tvivl. Tvivl signalerer ansvar og lyst til at medvirke i og præge forandringer. Og det giver bedre rum til at være uenige, end hvis du signalerer modstand.

Arbejdsmiljø Stress

Send besked til forfatter


Annuller

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk